Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba smokve
  • 05.09.2013.

Berba smokve u punom je jeku

Berba smokve u Dalmaciji je nešto slabija radi nesnosne suše ali srećom je smokva mediteranska voćka i trpi sušu

  • 1.256
  • 107
  • 0

Jedna od najraširenijih mediteranskih voćaka, smokva - bila je nekoliko posljednjih desetljeća u Dalmaciji zanemarena i zapuštena. Danas ona ponovo doživljava sretnije dane i polako zauzima sve veći značaj na našim trpezama kao veoma cijenjena voćka, ili u obliku nekih od smokvinih pripravaka, (džem, razne slastice, razni napitci). Inače spada u jednu od najzdravijih voćaka na svijetu, puna je raznih minerala, posebno kalcija i vitamina B. Svježa zrela smokva kratkog je trajanja i ubranu je nije dobro držati dulje od 24 sata. Stoga se ona na poseban način suši i takva može bez kvarenja trajati više mjeseci.

Na ovim prostorima veoma je bitna u turističkoj ponudi jer je gosti, a posebno inozemni, veoma rado konzumiraju. Jedna od značajnijih tvrtki za preradu mediteranskog voća „SMSiz Klisa proizvodi veoma tražen autohtoni hrvatski džem. Nije rijedak slučaj da se podižu i nasadi eko smokve, a obnavlja se i veliki broj starih nasada.

Posjetio sam jednu obitelj u selu Vrsine, općina Marina, gospodina Matiaš Slavka koji je ove godine ubrao rekordnu količinu ploda smokve, cca 700 kilograma. Najveći dio suši i plasira na tržište. Tijekom razgovora s gospodinom Slavkom, on je rekao, "Pored vinograda i masline, moja obitelj tradicionalno uzgaja i mediteransko voće a posebno badem i smokvu. Ove godine berba smokve je vrlo dobra i nadam se da ću ubrati doista preko 700 kilograma. Manji dio svježe smokve plasiram na tržnici, dok veći dio sušim i predajem poljoprivrednoj zadruzi Marina koja već tradicionalno otkupljuje od nas poljoprivrednika kooperanata skoro sve naše proizvode. Razni trgovački lanci i otkupne stanice se pojavljuju i nestaju, ali poljoprivredna zadruga Marina ostaje i niz decenija otkupljuje naše proizvode. Vrlo korektno i uredno plaćanje uvjetuje da rado predajemo svoje proizvode, od sezonskog povrća pa sve do mediteranskog voća. Da nema nje veoma bi teško plasirali svoje proizvode", zaključio je gospodin Slavko.

Razgovarao sam i s direktorom PZ Marina, gospodinom Svetinom Palada, o okolnostima otkupa i plasmana mediteranskog voća, a posebno smokve. Tom prigodom je rekao "Poljoprivredna zadruga Marina pored uljare i otkupne stanice za sezonsko povrće vrši otkup i plasman mediteranskog voća. Uz maslinovo ulje i maslinove prerađevine zadruga ima i pogon za pakiranje mediteranskog voća, badema i smokve. Godišnje otkupljujemo, pakiramo i plasiramo na tržište, ovisno o godini i urodu i do 60 tona konzumne smokve koju plasiramo na domaće tržište. Pored toga otkupljujemo i do 30 tona industrijske smokve koje cijelu količinu izvozimo u susjednu BiH. Uglavnom nastojimo pomoći našim težacima kooperantima i otkupiti svu ponuđenu količinu."

Niz godina poremećena ravnoteža uzgoja mediteranskog voća u Dalmaciji ponovno se vraća i sve veći značaj se posvećuje revitalizaciji postojećih, a isto tako i podizanju novih nasada. Iako nadležni tome ne posvećuju dovoljno pažnje, svijest naših težaka i ljubav prema zemlji čine da uzgajaju sve što se na ovim prostorima može uzgojiti.



Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: Figa | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Tagovi

Berba Smokve u Punom PZ Marina PZ Marina SMS Smokva Svetin Palada Matiaš Slavko Turistička ponuda Autohtoni hrvatski džem Uzgoj mediteranskog voća


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.