Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja rakije
  • 02.06.2024. 13:30

Bit će rakije s kruškom u boci: Ilijina putuje do Njemačke, "po dobroj cijeni"

Ilija je svoje kruške već "ukrasio" bocama. Znate li kako se to radi?

Foto: Bojan Kecman
  • 11.223
  • 573
  • 1

Na gospodarstvu Ilije Mijatovića u Šušnjarima, kod Laktaša u susjednoj BiH, ove godine kruška je dobro rodila. Bit će opet rakije s njenim plodom u boci, po čemu je ovaj domaćin nadaleko poznat. I mladi nasad šljiva, star četiri godine, dobro je rodio.

Ilija svake godine, mjesec dana nakon oplodnje krušaka, kroz grlić boce provlači plodove veličine malo većeg lješnjaka.

Treba znati izabrati plodiće

Zatim vezicama veže bocu za granu i obilazi nasad barem mjesec dana, da vidi je li plodić u boci otpao. Ako ne otpadne onda će većina plodova ostati u njoj i narasti do berbe, a kada se ispeče rakija, ulit će se u boce s takvim manjim ili većim plodovima.

Nije lak posao

"Svake godine stavljam od 400 do 500 boca i ostane mi minimalno pola. Prošle godine ostalo mi je 250 s plodom kruške unutra. Ove godine stavio sam nešto više od 300 i trebalo bi ih ostati minimalno 150. Nije to lak posao, treba znati koji plod izabrati i na koju granu zavezati. Muka je kad malo naraste plod, pa otpadne i onda je još teže izvući ga iz boce", kaže Ilija.

I šljiva dobro rodila

Srećom, trud se isplati jer do berbe Ilija proda sve boce s plodom kruške. Važno je naglasiti da je to ekološka rakija s ekološki proizvedenim plodom kruške unutra. Mijatović je prošle godine dobio certifikat, a rakiju izvozi u Njemačku, gdje je prodaje po cijeni od 25 eura za jednu bocu s plodom unutra.

I šljive su rodile

"Cijena rakije Viljamovke bez ploda je 20 KM (10 eura) po boci i ostalo mi je nešto malo od prošle godine. Veći dio sam prodao u Njemačkoj, a manji ovde kod nas. Sreća pa je ove godine rodila kruška i bit će ponovo rakije. Imam protugradnu mrežu, navodnjavanje i svoj kotao. Viljamovka je opala u zadnje vrijeme, ali bit će je više nego prošle godine. Fatel je podbacio zbog mrazeva, a Konferans i Santa Marija su baš dobro rodili", ističe Mijatović.

U ovoj godini, prvi put je rodila i mlada šljiva stara četiri godine. Sa stotinjak stabala uglavnom čačanske rodne, Mijatović očekuje oko pola tone. Sve će ići u rakiju jer, kako kažu stari ljudi, šteta je šljivu iskoristiti za pekmez ili prodaju u svježem stanju.


Tagovi

Ilija Mijatović Šušnjari Rakija od krušaka Čačanska rodna Kruška s plodom u boci


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.