Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 30.04.2015. 14:00
  • Dubrovačko-neretvanska

Bolesti u nasadima koštičavog voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 60
  • 3
  • 0

Najavljene oborine i temperature od 15 do 19⁰C pogodovati će razvoju gljivičnih oboljenja kao što su šupljikavost i kozičavost lista te narančasta pjegavost, na novo izrasloj lisnoj masi koštičavih voćaka.

Nasadi višnje i trešnje nalaze se u fenofazi pune cvatnje te im za kišnih dana još prijeti infekcija uzročnikom paleži cvjetova i izboja (Monilia laxa). Zaštita je moguća jednim od pripravaka: Signum, Chorus 75 WG, Switch 62,5 WG ili Teldor SC 500. Krajem cvatnje u nasadima bresaka i nektarina uputno je provesti zaštitu od lisnih uši i tripsa. Za tu namjenu koristite pripravak na osnovi acetamiprida (Mospilan SP).

Sve kemijske mjere u voćnjaku provodite u vrijeme kad pčele ne lete i vodite računa da je cvjetni uzrast pokošen. Nasade redovito pregledavajte na prisutnost lisnih ušiju i po potrebi primijeniti jedan od dozvoljenih insekticida.

Zaštitu obavite po mirnom vremenu, prije najavljenih oborina i prema uputama na etiketi. Svako tretiranje evidentirajte, a ambalažu zbrinite na propisani način.

Ivana Tomac Talajić dipl.ing.agr.

E-mail:ivana.tomac.talajic@savjetodavna.hr


Tagovi

Višnje Trešnje Nektarine Lisne uši Breskve Savjeti Teldor SC 500 Šupljikavost Trips Savjetodavna služba Kozičavost lista Preporuke Signum Ivana Tomac Talajić Monilia laxa Merpan 80 WDG Kastor Cadillac 80 Palež cvjetova izboja Acetamipri


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Teci teci Liko kroz Kosinj krivudaj

#RuralFoto #Selo