Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fiziološke bolesti
  • 21.08.2023. 12:00

Bolesti u skladištu voća došle su iz nasada?

Za uspješno rješenje ovog pitanja neophodno je dobro poznavanje biologije voćaka i načina djelovanja svih mjera u agro i pomotehnici voćaka.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.912
  • 143
  • 0

Najveći broj fizioloških bolesti plodova vodi porijeklo iz voćnjaka. Mnoga od njih javljaju se na plodovima dok su još na stablu, a razvoj bolesti se kasnije manifestira manjim ili većim intenzitetom u skladištima, odnosno tijekom skladištenja. Pregledom uzroka koji ih izazivaju, jasno se može vidjeti da je za uspješnu voćarsku proizvodnju, kako u cilju veličine prinosa, tako i u cilju određene kvalitete i uspješnog čuvanja, neophodno uskladiti veliki broj faktora. 

Od svih fizioloških bolesti koje vode porijeklo iz voćnjaka, najzastupljenije su: gorke pjege, udubljene pjege oko lenticela, jonatanove pjege i staklavost plodova.

Gorke pjege  

Gorke pege (bitter pit) su vrlo raširene. U pojedinim godinama u voćnjacima, odnosno hladnjačama, ova bolest može zahvatiti i preko 30 posto plodova. Pojavu tamnih pjega na plodovima (1 - 5 mm) prati i ulegnuće pokožice koje se, kao i promjena boje javlja zbog odumiranja stanica u tkivu mesa ploda i formiranja plutastih struktura.

Zbog nekroze stanica pjege imaju izražen gorak okus. Istraživanja su pokazala da plodove jabuke koji sadrže manje od 0,05 % kalcija ne treba skladištiti, jer će kod njih pojava gorkih pjega zahvatiti 30 do 100 posto plodova. S povećanjem sadržaja Ca u plodu raste i njegova sposobnost za čuvanje, odnosno smanjuju se uvjeti za pojavu gorkih pega.

Gorke pjege su vrlo raširena fiziološka bolest (foto: PIS Vojvodina)

Preventivne mjere oslanjaju se na uspostavljanje prirodne ravnoteže u ishrani voćaka, što se može ostvariti kalcizacijom, gnojidbom organskim gnojivima, uravnoteženim odnosom između biogenih elemenata i povoljnim vodno-zračnim režimom tla, kao i odgovarajućim pomotehničkim zahvatima (pravilna rezidba i prorjeđivanje plodova).

Kurativne mjere podrazumijevaju folijarno prihranjivanje voćaka s kalcijem i borom, ili potapanje plodova nakon berbe u otopine kalcijevih soli (otopina CaCl2 sa Ph 3 %).

Udubljene pjege oko lenticela

Fiziološko je oboljenje ili s nazivom "plutaste pjege" (lenticel bloch pit), smatra se jednim oblikom gorkih pjega.

Čuvanje plodova jabuke i kruške - ostavite im i poneki list

Najčešće se javlja zajedno s gorkim pegama i također je posljedica smanjenog sadržaja kalcija, te se u cilju sprječavanja preporučuju iste mjere i postupci.

Jonatanove pjege

Bolest (Jonathan spath) je prvi put uočena na plodovima sorte jonatan, po čemu je i dobila ime, ali javlja se i kod drugih sorti jabuke (rome beauty, zlatni delišes, baumanova reneta, grafenstein). Ispoljava se u obliku sitnih pjega na pokožici, promjera 1 do 2 mm, tamnosmeđe do crne boje, nepravilnog oblika. Time se smanjuje izgled ploda i tržišna vrijednost plodova.

Važne su agro i pomotehničke mjere (foto: J. Lukić)

Smanjenje pojave bolesti postiže se:optimalnim rokovima berbe, čuvanjem plodova u kontrolisrnoj atmosferi (s nešto većom koncentracijom CO2), potapanjem plodova u CaCl2 i slično.

Staklavost plodova

Staklavost plodova (water core) je česta bolest u voćnjacima, ali je različita osjetljivost pojedinih sorti na nju. Ispoljava se izlijevanjem staničnog soka u međustanični prostor i ti dijelovi ploda dobivaju staklast izgled. Obično se javlja u mesu ploda, ali i odmah ispod pokožice. Može se lako uočiti na presjeku ploda.

Uzrok staklavosti ploda objašnjava se poremećajem metabolizma šećera. U bolesnim plodovima onemogućeno je pretvaranje alkohola sorbitola u fruktozu (voćni šećer), zbog čega dolazi do njegovog nakupljanja u međustaničnom prostoru i poremećaju metabolizma drugih tvari, što izaziva nakupljanje otrovnih hlapljivih supstanci (acetaldehid i etilacetat) koje izazivaju posmeđenje mesa tijekom čuvanja. Staklasto posmeđenje mesa ploda slično je staračkom posmeđenju ploda i javlja se nakon dužeg skladištenja.


Tagovi

Fiziološke bolesti plodova voćaka Najraširenije fiziološke bolesti plodova Staklavost plodova voćaka; Gorke pjege Udubljene pjege Jonatanove pjege


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.