Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba borovnice
  • 22.05.2021. 16:30

Borovnica: Gnojidbu ureom obaviti tek u drugoj godini, a nikako odmah poslije sadnje

Poljoprivredni proizvođači često prave grešku u prvim godinama uzgoja.

Foto: Bojan Kecman
  • 757
  • 158
  • 0

Borovnica će zbog klimatskih promjena koje ugrožavaju uzgoj jezgričavog i koštičavog voća, u narednom razdoblju biti među najzastupljenijim voćnim vrstama. Donosi visok profit, izbjegava kasne mrazeve, a i otkupna cijena joj je visoka. Međutim, osjetljiva je na pH vrijednost zemljišta i zato bi trebalo obratiti pažnju na ishranu i navodnjavanje.

Kao i kod drugog voća i ovdje bi trebalo pripaziti na nekoliko činjenica. Prije svega, u pitanju je biljka s najjednostavnijim korijenovim sustavom. Drugim riječima, korijen je najviše razvijen do dubine od 40 centimetara, a zemlja u kojoj se nalazi mora biti kisele reakcije (pH od 3,5 do 4,2 ), mrvičaste strukture, dobro opskrbljena vodom i bez korova.

Iako, dokazalo se da ovaj usjev uspijeva i pri pH vrijednosti od 5. Dakle, budući da joj je korijen plitak, lako apsorbira hranjiva i sve što se baca ili prolije oko njega.

Poljoprivredni proizvođači često prave grešku u prvim godinama uzgoja jer s ureom znaju zaliti zemlju oko tek posađenih sadnica. To je veliki propust jer se ovo hranjivo dodaje tek u drugoj godini, a ne u prvoj, odnosno neposredno poslije sadnje. Korijen je plitak i može doći do njegovog "pregorjevanja" jer gnojivo sadrži 46 posto dušika.

Zato se prije same sadnje mora vidjeti koliki je pH zemljišta. Ako je ispod pet dodaje se urea, a ako je iznad, koristi se amonijev sulfat. Najbolje je hranjiva staviti prije sadnje, a ne poslije nje. Nakon sađenja u proljeće poželjno je dodati 50 do 60 grama KAN-a po jednoj sadnici jer borovnica voli dušik, ali ne u velikim količinama.

Obilnije zalijevanje vodom, u slučaju da se biljka suši

Ako ste posadili ovu voćku u jesen, a na proljeće dodali ureu, odnosno zalili biljku, vrlo lako može doći do njenog sušenja. Kako bi koliko toliko spriječili sušenje, jedina opcija je obilnije zalijevanje sadnica vodom jer se urea brzo ispire iz tla. Međutim, obratite pažnju da usjev nakon zalijevanja ne leži u vodi jer će se tako dodatno ubrzati sušenje.

Zato se prilikom sadnje biljke stavljaju na gredice, humke, u cilju bržeg otjecanja suvišne vode. Dakle, zalijevajte borovnicu svaki dan, barem jedan tjedan i pratite stanje biljke. Odrežite osušene dijelove pa ukoliko se sušenje ne nastavi - voćka je spašena.


Tagovi

Uzgoj borovnice Gnojidba borovnice Kisela reakcija Zalijevanje borovnice Urea


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.