Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gruža Agrar
  • 15.08.2023. 12:00
  • Knić

Borovnica - hladnjačom i certifikacijom do tržišta zapadne Europe

Iz vlastite proizvodnje plasirali su 40 tona ove ljetne poslastice, dok su ugovorili i otkupili više od 60 tona borovnica iz šireg okruženja

Foto: Vedran Stapić
  • 2.240
  • 142
  • 0

Prva četiri hektara voćnjaka posadili su još 2009. godine, a danas obrađuju 15 hektara, pretežito jabuke i borovnice. Tržištu su poznati po sustavima protugradne zaštite, a odnedavno su vlastiti voćarski segment poslovanja nadogradili sortirnicom, pakirnicom i hladnjačom kapaciteta 1.000 tona.

Zatekli smo ih baš u sortiranju borovnice, sve popularnije voćne vrste. Tržište ju danas cijeni i traži, a oni ju i otkupljuju, pa kao i svoju vlastitu, pripremaju za kupce. Domaće i strane.

Ovogodišnji rod plaćaju kooperantima po cijeni od 3EUR-a za kilogram.

Borovnica u pakiranju za tržište
Borovnica spremna za tržište

“Profesorica Jasminka Milivojević s Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu nam vodi borovnicu, a jabuku Goran Zabrkić iz Južnog Banata. A imamo mi i naše agronome u firmi, koji su završili poljoprivredni fakultet”, priča nam Nemanja Nikolić (28), sin i desna ruka vlasnika tvrtke Gruža Agrar Miroslava Nikolića (56).

“Znamo tko zna više od nas, to znanje platimo i primjenimo na vrijeme. Radimo kako nam struka kaže”, pojašnjava naš sugovornik organizaciju voćarskog dijela njihovog poslovanja.

Sustavi za obranu od tuče. Kao talijanski, ali povoljniji

Na pitanje kakve rezultate ostvaruju, ne skriva zadovoljstvo. “Prošle smo godine na greniju (Granny smith, op.a.) imali 102 tone po hektaru”, otkriva Nemanja kucajući pri tome u drveni stol, da slučajno nešto ne krene po zlu.

“Borovnica je došla na tu neku optimalu od 4,5 kilograma po grmu i to sada održavamo”, dodaje i kazuje kako od sorata ovih plavih bobica njihovim nasadima dominiraju popularni Duke i Bluecrop.

Sva je njihova proizvodnja voća danas standardizirana, što dokazuju GlobalGAP, Grasp, HACCP i IFS certifikatima, koje za njih provjerava i potvrđuje grčka certifikacijska kuća.

Nasad borovnice
Voćnjak borovnice zaštićen mrežom, Gruža Agrar

“Donedavno smo najviše bili okrenuti ruskom tržištu, jer je najbolje plaćalo. Ali smo se pripremali, za svaki slučaj da stane. I stalo je", kaže nam. 

Pripremali su se i certificirali kako bi stvorili preduvjete plasmana za zapadna tržišta, što im se isplatilo. Tako ovogodišnja srpska borovnica iz okolice Knića ide kamionima za Poljsku, Irsku, Nizozemsku, Njemačku i Veliku Britaniju.

Različita su pakiranja, ovisno o željama kupca. Od gajbi sa 3 kilograma do malih pakiranja od 125 grama, pojašnjava ovaj mladi voćar i poduzetnik.

Više od 100 tona borovnice na godinu 

Iz vlastite proizvodnje plasirali su ovog ljeta 40 tona ove poslastice, dok su ugovorili i otkupili više od 60 tona borovnica iz šireg okruženja. Budući da se ona bere u više navrata, a i da ju otkupljuju - prometno je kod njih od lipnja pa sve do rujna. Rade brojni sezonci, a ispred hladnjače se izmjenjuju kamioni za utovar robe.

Poznato je da je ova voćna vrsta relativno osjetljiva na transport i čuvanje, pa je tako valja što prije i što pažljivije dopremiti do kupca, kroz 2 do 3 tjedna. A i tada valja osigurati adekvatne uvjete kako bi se što duže održala na polici.

Sve za voćarenje - platforme i kolica iz radionice Gruža Agrara

Baš radi borovnice Nikolići su se odlučili za investiciju.

Prošle su godine podigli novu hladnjaču, vlastitim sredstvima. “Planirali smo ići na IPARD, ali se sve prolongiralo, pa smo odlučili više ne čekati, nego napraviti što nam treba”, napominje. 

Hladnjača 1000 tona
Nemanja Nikolić i njegova djevojka Anđela Gavrilović ispred nove investicije

Preko zime je ovaj skladišni prostor također u upotrebi, kada na red dolazi jabuka. “Jabuke stane i više od 500 tona, ali unutra nam je i oprema za borovnicu, sortirka, kalibrator i drugo”, pojašnjava mladi Nikolić.

Projektirani kapacitet ove hladnjače za voće, povrće, začinsko i aromatično bilje je 1.000 tona. Radovi su završeni prošle godine, a sustav hlađenja izvela je nizozemskom tehnologijom tvrtka Sena iz Kragujevca.

Ovaj je objekt opremljen suvremenom opremom za sortiranje, pakiranje i čuvanje voća i povrća, čime je stvorena mogućnost proširenja kooperantske proizvodnje voća, povrća, začinskog i ljekovitog bilja iz ove regije.

Time su stvorili uvjete standardizacije kvalitete sigurnosti hrane, povećanja plasmana svježih proizvoda na domaće i inozemno tržište. 


Povezane biljne vrste

Borovnica

Borovnica

Sinonim: črnica, kupinjača, crna jagoda | Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Kod nas u RH raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Borovnica Gruža Agrar Nemanja Nikolić Knić Jabuka Duke Bluecrop


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Gruža agrar (RH)

Dubljačka br.43, 34230 Balosave, Gruža, Srbija
tel: +381 34 6 515 676, e-mail: info@gruzaagrar.rs web: https://www.gruzaagrar.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje