Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jabuka
  • 06.09.2023. 09:00
  • Sisačko-moslavačka, Katoličko Selišće

Branimir Markota: Otkupna cijena jabuka ne smije biti ispod 0,60 eura

Kvaliteta je prosječna, a ove godine se očekuje oko 60 tisuća tona ovog voća, kazao je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Foto: FB/Marijana Petir
  • 1.519
  • 108
  • 0

"Ove se godine očekuje oko 60 tisuća tona jabuke, od čega je oko 30 posto izvan komercijalne kvalitete, a što je na granici samodostatnosti“, izjavio je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice tijekom manifestacije pod nazivom "Oj jabuko crveniko" koja obilježava početak berbe ovog voća u Moslavini.

U proizvodnji jabuke je, kaže, teška situacija. "Glavnih razloga za to ima puno, nažalost, oni se ne odnose na pogreške u proizvodnji, već se odnose na klimatske promjene i ulaganja koja su nužna kako bi se posljedice ublažile, nedostatak radne snage i problem zakonske regulative, problem logistike i skladištenja", istaknuo je i dodao kako je ovogodišnja kvaliteta prosječna te da tržišna cijena za otkupljivače ne smije biti niža 0,60 eura po kilogramu

Petir: Hrvatska je ispod 50 posto samodostatnosti voćem

Berbi u voćnjaku OPG-a Hanžek u Katoličkom Selišću, nazočila je i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir. Ona je tom prilikom istaknula kako je Općina Velika Ludina, obzirom na broj stanovnika, najjača općina po proizvodnji kraljice voća u Hrvatskoj.

Rekla je kako je Hrvatska po proizvodnji jabuka samodostatna, dok je s ukupnom proizvodnjom voća prema posljednjem Zelenom izvješću Ministarstva poljoprivrede ispod 50 posto samodostatnosti.

"Zbog toga podržavamo voćare kroz razne programe i aktivno sudjelujemo u pronalaženju rješenja za sve njihove probleme", istaknula je Petir. Podsjetila je kako je Vlada Republike Hrvatske kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti osigurala financijska sredstva za izgradnju distributivnih centara za voće i povrće te je pozvala voćare na udruživanje kako bi mogli iskoristiti ta sredstva i  što bolje se pozicionirati na tržištu prema otkupljivačima i trgovcima.

Ključno navodnjavanje

Dodala je kako saborski Odbor za poljoprivredu ima stalnu komunikaciju sa sektorom te je organizirao veliku tematsku sjednicu kako bi se tražilo rješenja za nepoštena postupanja osiguravajućih društava prema voćarima i poljoprivrednicima te više puta i postupanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i nadležnih inspekcija radi suzbijanja nepoštenih trgovačkih praksi. 

Hrvatski voćari: Dolazi vrijeme kada će se jabuku u trgovinama tretirati s više poštovanja

Predsjednik Udruge voćara i vinogradara Moslavine, Darko Kovačić istaknuo je kako je rješavanje navodnjavanja najvažniji projekt za njihove voćare te izrazio nadu da će uz podršku svih relevantnih institucija, on biti i realiziran. Navela je isto M. Petir i naglasila da je u tom smislu razgovarala s Hrvatskim vodama da se pronađu adekvatna rješenja i taj projekt realizira.


Tagovi

Berba jabuka Jabuke Voćarstvo Branimir Markota Marijana Petir OPG Hanžek Darko Kovačić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.