Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 01.11.2023. 15:00

Copa Cogeca upozorava na uvoz agruma zaraženih štetnicima

To je velika opasnost za europsku proizvodnju jer u EU ima oko 600.000 hektara površina pod agrumima, upozoravaju.

Foto: Depositphotos/siculodoc
  • 1.304
  • 64
  • 0

Uzgajivači okupljeni u europsko krovno udruženje poljoprivrednika Cope i Cogece alarmiraju zbog broja presretnutih uvezenih agruma kontaminiranih štetnicima

Europska carina je od siječnja do kolovoza 2023. godine presrela 33 pošiljke agruma iz Južne Afrike koje su nosile bolest crne pjegavosti koju izaziva Phyllotactic citricarpa. Istovremeno je u četiri slučaja prijavljena prisutnost lažnog moljca, Thaumatotibia leucotreta, u mandarinama i grejpovima koji također dolaze iz Južne Afrike i Izraela. Ovi štetnici su značajan rizik za proizvodnju i trebali bi potaknuti europske vlasti da poduzmu dalekosežnije mjere.

Mali ili nikakav pad pokazuje broj presretanja serija koji nose parazite, posebno iz Južne Afrike. To je velika opasnost jer u Europskoj uniji ima oko 600.000 hektara površina pod agrumima. Cijela ekonomija mnogih regija ovisi o lancu opskrbe ovih voćnih vrsta. U slučaju da ova bolest dođe u EU nastala bi katastrofa i za proizvođače i za cijele lance opskrbe i dovela u opasnost nabavu ovog voća za potrošače.

Beskorisna mjera zaustavljanja izvoza na kraju sezone

Ramon Armengol, predsjednik Cogece, kaže da su za slobodnu trgovinu, ali ne žele da se uvoze štetnici u EU koji imaju potencijal uništiti sve voćnjake. Europska komisija uvodi mjere za poticanje hladnog tretmana za uvoz naranče, ali to bi trebalo postati obavezno za uvoz mandarina i grejpa prema preporuci EFSA-e.

"Žalimo zbog nekih mjera koje je EU već uvela, kao što je dozvoljavanje uvoza agruma s bolešću crne pjegavosti u industriju. To je vrlo rizično i opasno s obzirom na to da kada zaraženi citrusi uđu u EU, ništa ih ne sprječava da putuju dalje na europsko unutrašnje tržište", dodao je Armengol.

Iz krovne organizacije navode da je dobrovoljna mjera koju je poduzela Južna Afrika, zaustavljanja izvoza u EU nakon što završe sezonu, beskorisna jer izvoznici nemaju više agruma za isporuku. Ovo je sedmi put da je ta zemlja uvela ovu mjeru koja kulminira beskorisnim efektima koji se primjenjuju samo kako bi se izbjegle strože akcije EU. Poručuju da Europsku komisiju ne treba zavaravati i treba poduzeti brze mjere za zaštitu zdravlja europskih biljaka.


Tagovi

Copa Cogeca Uvoz citrusa Lažni moljac Thaumatotibia leucotreta Agrumi Uvoz agruma


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cure u seoskom ambijentu u prominjskoj narodnoj nošnji. #RuralFoto #selo