Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 24.04.2024. 12:00

Cvatnja jabuke je završila - sada joj je potrebna kompletna zaštita

Relativno jaki i topli vjetrovi uzrokovali su slabu oplodnju, a samim time i pojačano opadanje plodova nakon cvatnje. Hladni val nakon toga omogućio je pojavu simptoma bolesti i štetnika. Od kuda krenuti, kako zaštititi nasad?

Foto: Karolina Rastija
  • 6.961
  • 378
  • 0

Iza jabuke se nalazi najosjetljivija faza razvoja - cvatnja. Vremenske prilike nikako nisu pogodovale dobroj i kvalitetnoj oplodnji. Iznimno visoke temperature i relativno jaki i topli vjetrovi uzrokovali su slabu oplodnju, a samim time i pojačano opadanje plodova nakon cvatnje.

Usprkos tome, potrebno je osigurati kvalitetnu zaštitu zametnutih plodova. Prije same zaštite treba uzeti u obzir da nakon iznadprosječno toplog razdoblja za ovo doba godine dolazi hladni val, a obzirom da je jabuka u fazi intentivnog rasta i diobe stanica, treba se maksimalno angažirati i pokušati zaštititi zametnute plodove od negativnog utjecaja niskih temperatura.

Slijedom navedenog, proizlazi da je jabuka u fazi intenzivnog porasta iznimno osjetljiva na temperature malo ispod ništice stoga je potrebno odraditi i tretman preparatima na bazi aminokiselina, od čega se posebno savjetuje biostimulator Bombardier tvrtke Chromos Agro u dozi od 3 l/ha.

Vrijeme je pogodovalo razvoju bolesti i štetnika

Radi se o preparatu koji svojim specifičnim sastavom smanjuje utjecaj stresnih čimbenika i omogućuje biljci da s minimalnim gubicima prođe kroz stresni period tijekom osjetljivih faza razvoja. Osim što tijekom trajanja nepovoljnih uvjeta dolazi do manjeg ili većeg oštećenja plodova, sama biljka je znatno osjetljivija na napad uzročnika bolesti i štetnika stoga svakako treba odraditi tretman zaštite. Prethodno razdoblje bilo je pogodno za razvoj uzročnika krastavosti ploda i lista, ali zbog nešto viših temperatura zraka, visoke relativne vlage zraka i izostanka oborina, bilo je idealno i za razvoj pepelnice koja je osobito na osjetljivim sortama jabuke kao što je idared uzela maha.

fedf
Jabuka je pod velikim pritiskom štetnika i bolesti (foto: Hrvoje Škergat)

U svoj program zaštite jabuke u narednom razdoblju potrebno je uvrstiti preparat Sugoby, aktivne tvari krezoksim metil, u koncentraciji od 0,015 do 0,02 posto. On iznimno dobro djeluje na uzročnika pepelnice, prije svega preventivno sprječava klijanje spora te ima djelomično kurativno i antisporulacijsko djelovanje. Osim na pepelnicu, ima djelovanje i na uzročnika krastavosti lista i ploda jabuke, ali i kruške. Kako bi zaštita tek zametnutih plodova bila potpuna i u skladu s nepredvidivim fluktuacijama vremenskih prilika, spomenutom preparatu potrebno je dodati preparat Argo, aktivne tvari difenkonazol, u koncentraciji od 0,013 do 0,015 posto koji je pravi sistemik iz skupine triazola i preparat Polyram DF, aktivne tvari metiram, u koncentraciji od 0,02 posto koji ima kontaktno preventivno djelovanje, tj. sprečava klijanje spora, a samim tim i ulazak patogena u biljku.

Vršiti detaljan pregled nasada

S obzirom na to da se biljka tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja nalazi pod pritiskom bolesti i štetnika, potrebno je pratiti vremenske prilike, ali i stanje nasada na prisutnost simptoma. Prije svega treba voditi računa o količini oborina, dužini vlaženja lista i temperaturi zraka i u skladu s tim odraditi tretmane u vremenskim razmacima koji će osigurati kvalitetnu i sigurnu zaštitu. Nakon prethodno spomenutog tretmana, preporuka je primjene preparata Delan Pro, aktivne tvari kalijevi fosfonati i ditianon, u dozi od 2,5 l/ha uz dodatak preparata Revyona, aktivne tvari revysol, to je nova aktivna tvar iz skupine triazola, u dozi od 2 l/ha i preparat Chromosul, aktivne tvari sumpor, u koncentraciji od 0,1 do 0,2 posto.

Uz sve navedeno potrebno je izvršiti detaljan pregled nasada na prisutnost štetnika. Prije svega se to odnosi na lisne uši i krvavu uš te ukoliko se uoče, potrebno je uz navedeno dodati insekticid Rotor Super u dozi od 0,5 l/ha kod pojave, a u slučaju pronalaska krvave uši primjeniti preparat na bazi aktivne tvari pirimikarb.

Kako postaviti feromonske klopke?

Kako bi na adekvatan način suzbili ekonomski najznačajnijeg štetnika jabuke - jabučnog savijača, u svakom slučaju je preporuka postavljanje feromonskih klopki čije je postavljanje iznimno jednostavno, a učinkovitost neosporna. Sastoje se iz nekoliko dijelova, a sastavljanje je lako i brzo: unutar delta kućice stavlja se ljepljiva ploča i na nju se postavlja feromon te prikvači se u zoni gornje trećine stabla. Feromon privlači mužjaka jabučnog savijača i time dobivamo uvid u brojnost same populacije. Kako bi se odredio idealan termin za suzbijanje navednog štetnika, tj. vrijeme kada ličinka izlazi iz jaja, a prije ubušivanja u plod, potrebo je pratiti ulov leptira na ljepljivoj ploči. Kod ulova kritičnog broja, tj. pet leptira po ploči, potrebno je početi pratiti temperature zraka u narednim danima. U slučaju nešto nižih temperatura zraka potrebno  je odraditi tretman insekticidima za suzbijanje jabučnog savijača sedam do deset dana nakon ulova kritičnnog broja leptira.

Faza razvoja u kojoj se jabuka trenutno nalazi idealna je za osiguravanje dugotrajne kvalitete prilikom skladištenja. Naime, idealno je vrijeme za primjenu preparata na bazi kalcija jer se sada taj element najbolje ugrađuje u stanične stijenke ploda te sprječava pojavu gorkih pjega, skalda i drugih fizioloških poremećaja koji se javljaju tijekom skladištenja jabuke.

Proizvodnja jabuke iznimno je kompleksna zbog više različitih čimbenika od kojih samo na neke možemo utjecati, i to ne u potpunosti. Jedan od njih je zaštita od uzročnika bolesti i štetnika koja je učinkovita samo uz stručnu i pravovremenu primjenu sredstava za zaštitu bilja uz praćenje niza drugih čimbenika kao što su temperatura zraka, vlaga zraka, vlažnost lista, količine oborina uz nezaobilazni naglasak na stalan oprez usmjeren ka zaštiti ljudskog zdravlja i minimalni utjecaj na biološku raznolikost i ravnotežu prilikom primjene sredstva za zaštitu bilja.

Za više informacija obratite se Chromos Agro stručnjacima na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Chromos Agro Zaštita jabuke Štetnici na jabuci Bolesti jabuke Kalcij Biostimulator na jabuci Feromonske klopke Skladištenje jabuke Opadanje plodova


Autorica

Nikolina Hasanović

Više [+]

Magistra inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva. Od kraja 2019. godine započinje radni odnos u Chromos Agro d.o.o. kao viša stručna suradnica prodaje i primjene.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled u budućnost 💚