Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje voćaka
  • 21.11.2023. 07:30

Engleski i V spoj za zimsko cijepljenje voćaka

Dok vegetacija miruje, idealno je vrijeme da obavimo cijepljenje raznih vrsta voćaka.

Foto: Depositphotos/Bork
  • 1.530
  • 84
  • 0

Tijekom zime i ranog proljeća voćke su u stanju mirovanja. To je idealno vrijeme da se pripremimo za cijepljenje (kalemljenje) i tako povećamo svoju kolekciju raznih voćnih vrsta i sorti.

Prednosti zime

Plemka i podloga spajaju se engleskim i V spojem. Koriste se kod velikog broja jabučastih i koštičavih vrsta. Podloge mogu biti generativne ili sijanci i vegetativne. Plemke se mogu iskoristiti tijekom zime ili ih čuvamo na temperaturi koja ne smije prijeći 4 do 5 ºC. Na većim temperaturama može doći do prijevremene aktivacije podloge što umanjuje prijem i vegetacijski rast. Početkom proljeća, prije kretanja vegetacije možemo kalemiti na stalnom mjestu na odgovarajuce podloge kao što su: divlja jabuka, kruška i trešnja, zatim glog. S trešnjom treba krenuti najranije, jer brzo kreće u vegetaciju.

Kako i u kojoj mjeri podloga utječe na karakteristike stabla?

Za ovu vrstu spajanja, podloga i plemka trebaju biti iste debljine. Na obje se naprave kompatibilni kosi rezovi koji se vežu folijom koja ima mogućnost istezanja. V spoj (na naslovnoj fotografiji, op.ur.) ima prednost, jer se na središnjem dijelu kosog reza napravi utor, i na podlozi i na plemci. Omogućava čvršće povezivanje i bolje srastanje.

Uskladiti termin sa sadnjom

Spojene cjepove držimo do pet dana u prostoriji gdje je temperatura oko 15ºC kako bi došlo do srastanja tkiva. Nakon toga temperatura se snižava ili sanduke s kalemima premještamo u hladniji prostor gdje ostaju do početka sadnje. Mjesec dana od sadnje obavimo pregled sadnica, popuštanje folije ili se ona potpuno uklanja.

Najbolji rezultati se postižu kada uskladimo termin cijepljenja sa sadnjom i treba ju obaviti mjesec dana ranije. U slučaju da se radi na veliko, plemke se drže na prohladnom mjestu i uzimaju po potrebi.

Podloga se priprema tako što se četiri dana prije obavljanja posla unosi u topliju prostoriju kako bi se potaknulo blago kretanje biljnih sokova, jer će to doprinijeti boljem srastanju.

Obratite pažnju i na kojoj visini obavljate kalemljenje. Obično se kreće od 10 do 30 cm iznad korijenovog vrata.


Tagovi

Zimsko kalemljenje Engleski spoj kalemljenja V spoj kalemljenja Podloga Cijepljenje Cijepljenje voća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB