Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja jagoda
  • 20.08.2024. 14:00

Evo 7 savjeta za uspješnu sadnju frigo sadnica jagode

Savjeti za sadnju i njegu sadnica jagode u prvih 20 dana. Za početak se upoznajte s klasama.

Foto: Jasmin Hodžić
  • 186
  • 36
  • 0

U razdoblju smo godine kada je idealno vrijeme za sadnju jagoda za sljedeću sezonu. Savršeno je vrijeme da posadite sadnice na unaprijed pripremljene gredice, osiguravajući im najbolje uvjete za rast i plodonošenje iduće godine.

Važno je obratiti pažnju na razmak između sadnica. Možete ih saditi u cik-cak rasporedu ili u jednom redu, ovisno o tome što vam više odgovara. Cik-cak omogućava bolju iskorištenost prostora i olakšava pristup prilikom branja plodova, dok jednoredna olakšava održavanje i zalijevanje.

Frigo sadnice

Bez obzira na odabrani raspored, važno je osigurati dovoljno prostora između biljaka kako bi mogle slobodno rasti i razvijati se, što će rezultirati bogatijim i zdravijim urodom sljedeće godine.

Većina uzgajivača danas se odlučuje za frigo sadnice, jer su se pokazale kao izuzetno pouzdane i efikasne. Omogućavaju brzi početak plodonošenja i fleksibilnost u vremenu sadnje, što ih čini idealnim izborom.

Dolaze u različitim klasama, koje se određuju prema veličini i kvaliteti sadnica, a glavne klase su:

  • Klasa A: Obuhvaća sadnice s korijenjem promjera 12-15 mm, srednje su veličine i obično daju dobar prinos već u prvoj godini.
  • Klasa A+: Imaju deblje korijenje, promjera preko 15 mm, kvalitetnije su i daju veći prinos, a često su izbor profesionalnih uzgajivača koji žele maksimalan urod.
  • Klasa A++ (Super A+): Najveće i najkvalitetnije sadnice, s korijenjem promjera preko 18 mm. Obično daju najviši prinos i najkvalitetnije plodove, pa su idealne za intenzivnu proizvodnju.

Korištenjem frigo sadnica odgovarajuće klase uzgajivači mogu optimizirati svoj prinos i postići visokokvalitetne plodove, prilagođavajući izbor klasi prema svojim potrebama i ciljevima.

Kako ih saditi?

Ako su korijeni sadnica predugi (duži od 10-15 cm), preporučuje se da ih skratite. Učinite to oštrim, steriliziranim škarama tako da korijenje ne bude previše savijeno ili zgnječeno prilikom sadnje.

Prethodno možete uroniti korijenje u otopinu fungicida ili druge zaštitne tvari koje pomažu u sprječavanju gljivičnih bolesti i poboljšava ukorjenjivanje. Preporučena aktivna tvar je propamokarb fosetilat.

Kada sadite, pazite da kruna biljke (mjesto gdje listovi izlaze iz korijena) bude točno iznad površine tla. Korijenje treba biti pravilno raspoređeno u rupi, bez savijanja ili gužvanja.

Nakon što posadite, odmah ih dobro zalijte kako biste pomogli tlu da se slegne oko korijena i osigurali dobar kontakt s tlom. Voda treba biti sobne temperature, a ne hladna.

Prvih nekoliko tjedana nakon sadnje redovno zalijevajte biljke kako bi se ukorijenile. Tlo treba biti vlažno, ali ne previše mokro. Zalijevajte ujutro kako bi se listovi mogli osušiti tijekom dana i tako spriječiti razvoj bolesti. Koristite vodotopiva gnojiva na bazi fosfora u omjeru 1:4:1.

Nakon 20-tak dana od sadnje, tretirajte ih kombinacijom fundgicida i insketicida. Oni sprječavaju nastanak bolesti i pojavu insekata. Također, obratite pažnju na pojavu puževa golaća koji mogu nanijeti ogromnu štetu mladim sadnicama. Riješite ih posipanjem pužomora između gredica. 


Tagovi

Uzgoj jagode Sezona sadnje Frigo sadnice Klase sadnica Sadnja u gredice Savjeti za sadnju


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cure u seoskom ambijentu u prominjskoj narodnoj nošnji. #RuralFoto #selo