Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najteža šljiva
  • 22.09.2024. 16:00

Guinnessov svjetski rekord: Gdje je uzgojena najteža šljiva na svijetu?

Voćarima nije bio cilj rušiti rekord, ali za sljedeću godinu imaju veća očekivanja za ovu hrskavu i slatku jesensku sortu

Foto: Shutterstock/myphotobank.com.au (ilustracija)
  • 243
  • 12
  • 0

Južnoafrički farmeri Dean i Deon Barnard uzgojili su šljivu od 464,15 g, najtežu na svijetu. Prema Guinnessovom svjetskom rekordu, ona je za čak 109,78 g teža od prethodne rekorderke sorte Kiyo uzgojene u Japanu 2021. godine.

Hrskava i slatka 

Barnardovi su ovu impresivnu jedinku proizveli na svojoj farmi Oppie Plaas Boerdery, gdje imaju komercijalne voćnjake na površini od sedam hektara.

"Nije bila uzgajana kako bi oborila rekorde. Ubrana je sa stabla koje je dalo oko 150 šljiva. Nisam poduzeo nikakve posebne mjere da bi ona postala ovako velika", otkrio je Dean.

Hrskava i slatka šljiva jesenske sorte Autumn Treat je pri branju težila 480 g, no zbog gubitka vlage izgubila je nešto na gramaži. 

Proširuju uzgoj na farmi

Dean i Deon uzgajaju šljive posljednjih osam godina, iako su u početku bili bez iskustva u tom području. Bave se i proizvodnjom hmelja, dok su bademe i pekan orahe počeli zamjenjivati dodatnim nasadima šljiva.

"Naše područje ima mnogo vrlo jedinstvenih mikroklima, što pogoduje šljivama. Godišnje radimo analize tla i dodajemo ono što je potrebno", objasnio je Dean.

Nepravedno zapostavljene: Evo 10 zanimljivosti o šljivama

Osim toga, u proizvodnji i kontroli kvalitete pomaže im vrhunski stručnjak, pa su ove godine pronašli još rekorderki, s težinama između 400-450 g.

"Ponosan sam. Zaista je velika privilegija imati ovaj rekord", rekao je Dean čiji je sljedeći cilj plod od 500 grama.


Tagovi

Dean Bernard Deon Bernard Uzgoj šljiva Guinnesova knjiga rekorda Rekorder Južnoafrička Republika Guinessovi svjetski rekordi Najteža šljiva Autumn Treat


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.