Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine na voću
  • 19.08.2024. 07:30

Hrastova mrežasta stjenica sve više prisutna na voćkama

Stjenica je primjećena i na stablima šljiva, jagodastog voća, pa i pojedinih povrtarskih vrsta, naročito blitve.

Foto: Depositphotos/Wirestock
  • 176
  • 9
  • 0

Iako se ova invazivna stjenica, porijeklom iz Sjeverne Amerike, pojavila prije sedam godina, još nije stekla prirodne neprijatelje zbog čega napada sve više vrsta drveća, ali i voća.

Hrastova mrežasta stjenica, Corythucha arcuata, najviše napada hrast lužnjak i kitnjak, a na listi njenih domaćina su i javor, grab i bukva.

Može izazvati sušenje stabala

Stjenica siše sokove s donje strane lista uzrokujući gubitak boje pa se već u prvoj poloviici srpnja na stablima mogu primijetiti svijetlo-žuti listovi koji utječu na biljku u smislu da teže podnosi stresne uvjete u vidu suše i visokih temperatura.

Naime, listovi ne obavljaju proces fotosinteze, a i ranije otpadaju s grana, što može imati za posljedicu smrzavanje u slučaju ranije pojave niskih temperatura.

Iako ne napadaju ljude često budu dosadne (Foto: Bojan Kecman)

Dolazi i do sušenja stabala, naročito mlađih.

Sve više napada voćke

Ono što je interesantno je sve jača pojava hrastove mrežaste stjenice i na stablima voća,  posebno krušaka čiji listovi također gube boju pa, osim što su žućkasti i s prošaranom nervaturom, ako je prisutna suša i vruć vjetar, ranije opadaju sa stabala.

Prilično su otporne na insekticide i imaju nekoliko generacija godišnje. Ove godine zabilježena je pojava intenzivnijeg opadanja listova krušaka, odmah nakon berbe, čemu je pogodovala suša, ali i ishrana klorofilom od strane stjenice, kojoj najviše odgovaraju upravo dugotrajni periodi sa sušom.

Hrastova mrežasta stjenica ugrožava urod, prirast i zdravstveno stanje naših šuma

Stjenica je primjećena i na stablima šljiva, jagodastog voća, pa i pojedinih povrtarskih vrsta, naročito blitve. Iako ne napadaju ljude često budu dosadne jer su stalno na odjeći ili koži, uzrokujući peckanje i iritaciju kože.

U svakom slučaju ovaj insekt će sve više biti prisutan u narednom periodu, ne samo u šumama, već i voćnjacima, sve dok je neki kukci ili parazitske osice ne počnu uništavati. Za nadati se da neće praviti veću štetu, kao što bi mogla npr. i azijska voćna mušica koja će sigurno u budućnosti biti veliki problem u proizvodnji jagodastog i bobičastog voća.


Tagovi

Hrastova mrežasta stjenica Nervatura listova Fotosinteza Azijska voćna mušica Parazitske osice


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.