Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište jabuka
  • 09.08.2023. 12:00

Hrvatski voćari: Dolazi vrijeme kada će se jabuku u trgovinama tretirati s više poštovanja

Očekivana proizvodnja je tu negdje unazad nekoliko godina i s njom ne zadovoljavamo potrebe domaće potrošnje, kažu u Hrvatskoj voćarskoj zajednici (HVZ).

Foto: Marinko Petković
  • 4.057
  • 275
  • 0

Prognosfruit je od 1976. godine središnja svjetska konferencija na kojoj se daju procjene o očekivanom urodu jabuka i krušaka te se određuje strategija nastupa proizvođača na pojedinim nacionalnim, zajedničkom europskom, ali i svjetskom tržištu.

Ove godine je održana u talijanskom Trentinu, a procjene domaće proizvodnje predstavila je Hrvatska voćarska zajednica. 

Potrošnja jabuka u stalnom padu

Kako su naveli, ukupno očekujemo nešto preko 60.000 tona od čega oko 30 posto za preradu i oko 45.000 tona za potrošnju u svježem stanju. "Ta količina koja ide u svježem stanju je tu negdje unazad nekoliko godina i s njom ne zadovoljavamo potrebe potrošnje u Hrvatskoj", napominju iz HVZ-a. 

U Europi se očekuje pad od 3,3 posto prinosa jabuka u odnosu na prošlu godinu, odnosno oko 11,5 milijuna tona. Gala i zlatni delišes i dalje rastu kao dvije najzastupljenije sorte, dok Idared i crveni delišes i nadalje padaju u volumenu.

Inače, Poljska je i dalje najveći proizvođač jabuka u Europi, no na nju se radi snažan pritisak da 60-70 posto ili više da u preradu.

Mađarska također bilježi jak rast ove godine, ali oni i sami kažu da će većina te robe ići u preradu.

Kako navode, ravnoteža ponude i potražnje zadnjih neizvjesnih godina je postala ključna stvar jer bez nje se događaju poremećaji na tržištu, uključujući pad cijena jabuka. S porastom troškova proizvodnje, proizvođači ne mogu pristati niti opstati ukoliko cijena neće biti na određenoj razini.

"Imajući u vidu proizvodnu cijenu kilograma u Njemačkoj koji je porastao s 0,51 EUR na 0,61 EUR za lanjsku proizvodnu godinu možemo reći da nužno dolazi vrijeme kada će se jabuku u trgovinama morati tretirati s više poštovanja što će se vidjeti u cijenama. Ali ponavljamo, cijenu će imati jedino kvaliteta", ističu u HVZ-u.

Ulazak u novu berbu će što se tiče zaliha biti jako dobar jer skladišta su nikad praznija, a i pritisak uvoza iz južne hemisfere je oslabio, tako da tržište jedva čeka prvu jabuku i spremno ju je platiti. No, drža da treba imati na umu da je potrošnja u stalnom padu pa stoga treba inzistirati na visokoj kvaliteti ponuđenog. 

Za krušku se traže alternativne sorte

Navode i da su zalihe koncentrata prosječne, no prinosi industrijske jabuke u Poljskoj, Njemačkoj ipak nisu tako dobri. S druge strane tržište Amerike je prilično zatvoreno za kineski, a treći važan faktor je visoka cijena komparativnog narančinog koncentrata. Zato su uvjeti da će se industrijska jabuka solidno plaćati, po procjenama mogla bi držati cijenu od 11-13 eurocenti, a možda i više. "Sve to utječe pozitivno na mogućnost da se čuva samo vrhunska kvaliteta i prodaje po premium cijenama", drže u HVZ-u.

Analitičar Helwig Schwartau inzistira na tome da će biti potrebno intenzivno krenuti u prodaju kako bi se do 1. prosinca prodalo barem 60 posto ukupne količine što bi onda predstavljalo dobru pripremnu bazu za narednu sezonu, a dobra cijena bi mogla utjecati na stimulaciju početne jake prodaje.

Što se kruške tiče, nastavlja se pad proizvodnje na razini cijele Europe, što se dobrim dijelom objašnjava klimatskim promjenama, a naročito velik pad bilježi Abate Fetel od 66 posto.

Problem potrošnje svježe kruške i dalje je velika tema i traže se alternativne sorte koje bi omogućile rast potrošnje, ali i premošćivanje tehnoloških problema koje kao vrsta voća imaju.  


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatska voćarska zajednica Proizvodnja jabuka Prognosfruit Domaća proizvodnja HVZ Pad proizvodnje


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje