Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana borovnica
  • 26.03.2024. 09:00

I borovnice počele s cvjetanjem, vrijeme je za prihranu

Iako je borovnica poznata po tome što kasnije cvjeta i izbjegava niže temperature, ova godina može biti problematična

Foto: Bojan Kecman
  • 707
  • 45
  • 0

Visoke temperature uvjetovale su raniji početak vegetacije kod dunja i borovnica koje, u normalnim godinama, cvjetaju kasnije od jabučastih i koštičavih voćaka.

Nedavne niske temperature nisu oštetile cvjetove sorti borovnica koje ranije cvjetaju, kao što je Chandler. No, sada je vrijeme za prihranu i zaštitu.

Prihraniti s makro i mikro elementima

Najzastupljenija sorta, Duke, također će za koji dan početi s cvjetanjem jer su i u narednim danima najavljene visoke temperature za ovo doba godine.

Ureu ne treba koristiti u mladim nasadima

Borovnice bi u ovom razdoblju, pred otvaranje pupoljaka i tijekom cvjetanja, u večernjim satima, trebalo prihraniti s vodotopivim gnojivima s više fosfora, kalija, bora i cinka.

Može se početi i s rasipanjem granuliranog gnojiva s više dušika, tj. amonijeva sulfata koji sadrži 21% dušika i uree koja ima 46% dušika. Međutim, ureu ne treba koristiti u mladim nasadima da se ne bi spržio korijen, posebno ako se nije dodao novi sloj malča i piljevine, jer je najviše korijena koncentrirano na 30 centimetara dubine, a korijen se proteže i kroz malč.

Korovi počeli rasti

Proizvođači koji nisu jesenas ili početkom godine bacili piljevinu i sječku oko sadnica, već sad počinju čupati korove, naročito širokolisne jer je vegetacija u odnosu na prošlu godinu poranila skoro mjesec dana.

Vegetacija u odnosu na lani poranila skoro mjesec dana

Prilikom prihrane s vodotopivim gnojivima, u slučaju češćih kiša, mogu se dodati i fungicidi da se spriječi pojava vlažne truleži i pjegavosti lista jer se može očekivati raniji napad, a sve zbog tople jeseni i zime.

Nije prošla opasnost od mrazeva

Iako je borovnica poznata po tome što kasnije cvjeta i izbjegava niže temperature, ova godina može biti problematična jer opasnost od mrazova nije prošla. Kada počinje cvjetanje opasne su temperature od -3,8oC, a u punom cvjetanju, -1,6oC.

Mladi plodići, tek zametnuti, stradaju na -1,2 stupnjeva. Sve ovo je pod uvjetom da mrazevi traju dva sata i više. Da bi se smanjile štete, u slučaju da se očekuje pojava mraza, dan prije ili najviše šest sati prije mraza, grmove bi trebalo prihraniti vodotopivim gnojivima s više cinka i bora, kao i aminokiselinama.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Sinonim: črnica, kupinjača, crna jagoda | Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Kod nas u RH raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u... Više [+]

Tagovi

Borovnica Prihrana borovnica Mrazevi Siva pjegavost borovnica Vlažna trulež Urea


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]