Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 17.06.2024. 09:00

I maslinari traže sastanak s ministrom: Gdje su potpore i koliko ćemo uopće dobiti?

Tražimo da se od strane Agencije za plaćanja svake godine pošalje koliko će tko dobiti poticaja. Cijela kontrolna procedura usporava isplatu potpora, što radi veliku štetu proizvođačima maslina, rekao je prvi čovjek Odbora za maslinarstvo i uljarstvo HPK.

Foto: Depositphotos/frane_m
  • 368
  • 48
  • 0

Nakon Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore čiji bi se predstavnici 24. lipnja tebali sastati s resornim ministrom Josipom Dabro, isto su zatražili članovi Odbora za maslinarstvo i uljarstvo s tim da je kao datum sastanka predložen 26. lipnja. 

Zatražen hitan sastanak s ministrom, kodeks otkupa, isplata potpora i protugradna obrana

Glavni razlog tome je kašnjenje potpora te traženje jasnog odgovora zašto kasne i hoće li biti isplaćene u cijelosti.

"Tražimo da se od strane Agencije za plaćanja svake godine pošalje koliko će tko dobiti poticaja. Cijela kontrolna procedura usporava isplatu potpora, što radi veliku štetu proizvođačima maslina. Također, na terenu dolazi do problema geotagiranih fotografija koje ne prikazuju stvarno stanje ili zbog loše Internet povezanosti uopće nije moguće slikati“, rekao je predsjednik Odbora Damir Buntić.  

Iz HPK je priopćeno i da su se članovi složili kako su potrebne hitne izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. Ministarstvo, istaknuli su, nije prihvatilo prijedlog odbora da uz svu dokumentaciju koja se traži moraju predati i račun o prerađenoj proizvodnji maslina. Dodatno, proizvođači su nezadovoljni visinom poticaja, kasnim plaćanjima te time što nemaju informaciju koliko će dobiti prema pojedinim stavkama. 

Kada je riječ o Katastru maslinika, zahtijevaju da ih upozna s rezultatima mjera provedbe upisa maslinika koji se ne nalaze u sustavu APPRRR-a kao i da dobiju informacije o tome kakvi su podaci prikupljeni vezano za proizvodnju maslina i maslinovoga ulja u RH za 2023. godinu. 

Buntić je podsjetio da je na zadnjem sastanku dogovoreno da će, ukoliko će uljare slati podatke s imenom i prezimenom maslinara o prerađenim količinama i dobivenom ulju, da se istima, u 100 posto iznosu trebaju podmiriti troškovi radne snage koja će to raditi.

"Druga opcija je da Ministarstvo poljoprivrede zaposli osobe koje će u narednom periodu, od najmanje 3 godine iste radnje provoditi. Ponovili smo, kao i na prethodnim sastancima, da uljare neće raditi ove poslove jer to zahtijeva dodatni trošak. Potrebno je promijeniti sustav prikupljanja podataka radi bolje organizacije sektora“, naglasio je. 


Tagovi

Odbor za maslinarstvo HPK Damir Buntić Poptore Ssatanak s ministrom


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]