Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Injektiranje stabla
  • 27.06.2023. 07:30

Injekcija za voćna stabla - alternativa klasičnim pesticidima?

Upotrebljava se za sistemsko tretiranje te se smatra da nema negativnih posljedica zaštite bilja. Primjena je laka i brza, a obavlja se jedan tretman tijekom godine

Foto: Depositphotos/yeekazar
  • 3.944
  • 230
  • 0

Na voćnim stablima i ukrasnom drveću često se javljaju bolesti ili pate od napada štetnika, dok se tijekom vegetacije moraju prihranjivati. Neophodno je provođenje tretmana zaštite i prihrane koji koštaju, upitna je njihova efikasnost, zbog prohoda mehanizacije dolazi do zbijanja tla, troši se više pesticida i gnojiva. Tu su i troškovi kupovine i održavanja mehanizacije, za gorivo, a i emisije štetnih plinova. 

Prilikom primjene fungicida, insekticida i folijarnih gnojiva teško je postići da svaki list bude ravnomjerno prekriven. Ova sredstva se ispiru kišom, na njih djeluje sunčeva svjetlost.

Također, veliku pažnju treba posvetiti temperaturi na kojoj obavljamo tretiranje. Sva sredstva nisu efikasna na istim temperaturama. Osim toga, potrebno je pratiti razvojne faze stabla, uzročnika bolesti i štetnika, kako bi osigurali optimalan termin primjene.

Nepravilnom upotrebom ovih sredstava možemo spaliti listove i osjetljiva biljna tkiva, zagaditi okoliš i naštetiti ljudima, flori, fauni i tlu. 

Direktna zaštita

Kako bi se izbjegli mnogobrojni neželjeni efekti i povećala efikasnost zaštite i prihrane, razvijena je alternativna metoda davanja injekcija voćnim stablima. Upotrebljava se za sistemsko tretiranje te se smatra da nema negativnih posljedica zaštite bilja. Primjena je laka i brza, a obavlja se jedan tretman tijekom godine zbog čega su troškovi svedeni na minimum. Nema rasipanja sredstva u okolinu, jer se ono direktno ubrizgava u tkivo stabla, ne ispire ga kiša i ne djeluje sunčeva svjetlost. Učinak traje i do tri godine.

Na ovaj način koriste se brojni insekticidi, akaricidi, fungicidi i baktericidi. Metoda je efikasna u borbi s lisnim ušima, grinjama, moljcima, potkornjacima, tripsima, svrdlašima i drugim štetnicima. Od bolesti koristi se za suzbijanje antraknoze, fuzarija, verticilioze, pjegavosti lista, bolesti cvijeta, korijena i druge.

Moguće je ovu metodu iskoristiti za primjenu hranjivih tvari koje povećavaju imunitet, pomažu kretanje sokova, izgradnju novog tkiva i zacjeljivanje rana. Sredstva se apliciraju pojedinačno ili u mješavinama, a mogu se dodati razni biljni ekstrakti, biostimulatori i druge korisne tvari. 

Pomoću injektora 

Posebnim uređajem, injektorom, se naprave kose, plitke rupe na stablu, najčešće u zoni korijenovog vrata. Otvori rupa se zatvaraju namjenskim proizvodima i čepovima koji spriječavaju infekciju na tom mjestu. Prije svake upotrebe injektor se dezinficira. 

Najveću efikasnost postiže se tretmanima u proljeće i početkom ljeta kada je intenzivno kretanje biljnih sokova. Potrebno je paziti na količinu, jer je lako dodati više sredstva što može izazvati propadanje voćke, posebno ako je mlada.


Tagovi

Zaštita voća Injekcije za stabla Primjena fungicida Primjena insekticida Injektiranje stabla Alternativa pesticidima


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.