Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 27.08.2014. 13:00
  • Splitsko-dalmatinska

Intenzivan lov na maslininu muhu!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 78
  • 3
  • 0

Obavještavamo maslinare da se i dalje na većini opažačkih punktova intenzivno lovi maslinina muha (Bactrocera oleae). Prema obavijestima prognostičara, vremenski uvjeti i dalje će pogodovati razvoju štetnika te je potrebno nastaviti s mjerama zaštite. Maslinari se upozoravaju da obiđu svoje maslinike, utvrde postotak zaraze, te ukoliko je zaraza veća od 10-15 % obave zaštitu usmjerenu na ovog štetnika.

Postotak zaraze analiziranih plodova maslina obavljenih u Zavodu za zaštitu bilja kreće se ovisno o lokalitetu od 3 % do 43 %, s tim da je veći broj uzoraka prešao prag zaraze od 10 - 15 %. Tretiranje cijele krošnje opravdano je u slučaju da je zaraza utvrđena na 10 - 15 % plodova i tada se mogu koristiti pripravci na osnovi dimetoata (Rogor 40, Calinogor, Chromgor 40*, Perfekthion, Ritam*, Sistemin*E-40, Chromgor) ili deltametrina (Decis 2,5 EC).

Pripravcima označenim* registracija ili dozvola istekla/ukinuta krajnji rok za primjenu i prodaju zaliha 01.01.2015.

Kod odabira pripravka treba voditi računa o maksimalnom broju tretiranja koji za dimetoat i deltametrin iznosi 3, te o karenci, ukoliko se masline beru za preradu konzerviranjem.

U maslinicima u kojima se redovito primjenjivala metoda zatrovanih mamaca, te u kojima prag zaraze nije ostvaren, može se nastaviti primjenjivati ista. Vremenski uvjeti (toplo vrijeme s povremenim oborinama) pogoduju razvoju i širenju gljivične bolesti paunovog oka (Spilocaea oleagina) , te je uputno obaviti zaštitu pripravkom na osnovi bakra Neoram WG kojemu je karenca 15 dana.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja potrebno je ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja propisno zbrinuti.

NAPOMENA! Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Silvija Marušić dipl.inž.agr.
e-mail: Silvija.Marusic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]