Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvaliteta maslinovog ulja
  • 16.01.2016. 17:45

Italija: Uljari varali na kvaliteti maslinovog ulja

Veliki skandal u Italiji: najveći proizvođači varali na kvaliteti maslinovog ulja!

Foto: siculodoc/bigstock.com
  • 1.332
  • 261
  • 0

Veliki skandal oko najpoznatijih talijanskih brandova ekstra djevičanskog maslinova ulja trese Italiju. Tužitelj u Torinu najavio je istragu desetak velikih proizvođača maslinovih ulja zbog sumnje za moguću prijevaru.

U istragu je uključeno sedam glavnih marki ekstra djevičanskog maslinova ulja koje se prodaju u talijanskim supermarketima: Carapelli, Santa Sabina, Bertolli, Coricelli, Sasso, Primadonna (marka maslinova ulja za trgovački lanac Lidl) i Antica Badia (marka maslinova ulja lanca Eurospin).

Istraga najpoznatijih proizvođača maslinovog ulja

Istraga je započela nakon što je u članku talijanskog magazina za zaštitu prava potrošača Il test objavljeno da je gotovo polovina od ekstra djevičanskih maslinovih ulja ovih marki, koji su uzeti s polica trgovina i analizirani, nije ekstra djevičanska nego su djevičanska.

Tijekom svibnja ove godine analizirano je maslinovo ulje iz 20 boca koje su na etiketi nosile oznaku ekstra djevičansko maslinovo ulje, a prodaju se u najpopularnijim supermarketima u Italiji.

Umjesto ekstra - samo djevičanska

Mnoga od tih ulja su pala u nižu kategoriju djevičanska zbog prisutnosti organoleptičkih nedostataka koje je pronašao stručni panel. Analize ulja su provedene u kemijskom laboratoriju carinske agencije u Rimu.

Cijena ulja 30 do 40% viša

Tužitelj je zatražio ponavljanje analize, koja je potvrdila da maslinovo ulje koje se nalazi u bocama nekih popularnih brandova, protivno oznaci na etiketi, nije ekstra djevičansko nego djevičansko.

Nije riječ o uljima koja u sebi imaju išta škodljivo za zdravlje, ali je riječ o potencijalnoj obmani potrošača, koji su platili oko 30 do 40% više za bocu ekstra djevičanskog maslinova ulja, nego što bi platili da je riječ o djevičanskom ulju.

Autor: Meri Šilović, Foto: siculodoc/bigstock.com


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Italija Supermarketi Ekstradjevičansko ulje Brandovi Prijevara Carapelli Santa Sabina Bertolli Coricelli Sasso Primadonna

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]