Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivan Pandža
  • 04.07.2023. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Nijemci

Ivan Pandža: Sustavom za navodnjavanje obavljat ću i prihranu

Mladi agronom Ivan Pandža iz Nijemaca još je za vrijeme studiranja posadio svoj nasad lijeske i u njega postavio sustav za navodnjavanje. Njegova lijeska je tek u drugoj vegetaciji, a već je puna roda.

Foto: Martina Pavlović
  • 5.416
  • 469
  • 0

Još u studentskim klupama, Ivan Pandža odlučio je podići 3,5 hektara nasada lijeske u rodnim Nijemcima na samom istoku Hrvatske. "Nakon završetka srednje tehničke škole želio sam upisati Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. No, nisam uspio", priča nam dodajući kako je bio razočaran misleći da u životu neće raditi ono što ga ispunjava.

Međutim, dogodilo se suprotno. Svoje je znanje odlučio klesati na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, a kaže da je ljubav prema poljoprivredi naslijedio od pokojnog djeda i oca kao i zemlju na kojoj je prije dvije godine posadio svoj prvi nasad. 

Očevu ideju proveo u djelo

"Još je prije 10-ak godina moj otac planirao posaditi nasad lijeske, a ja sam tu ideju proveo u djelo", napominje ovaj 22-godišnjak, odnedavno inženjer agronomije. Plan mu je, kaže, posaditi i bademe, ali i obrađivati nešto površina pod ratarskim kulturama. Najveću podršku u ovom poslu ima od obitelji. 

"Nažalost, nisam ništa dobio iz europskih fondova. Sve smo financirali sami. Planiram se prijaviti na natječaj kako bih mogao kupiti mehanizaciju", napominje vodeći nas kroz svoj dvogodišnji nasad. Lijeska se odlično razvija, a zbog velikih količina oborina imali su problem s plamenjačom koji su na vrijeme riješili.

Ivanov nasad već je pun roda

"Godina je čudna. Imamo sreću da prekomjerne količine padalina nisu imale negativan utjecaj na naš voćnjak. Naprotiv, lijeska se razvija bolje nego što smo očekivali. Tek je druga vegetacija, a već je puna roda. Jedino imamo problem s travom koja zbog vlage brzo raste, a tlo se ne stigne prosušiti da ju pokosimo", napominje Pandža ispričavajući nam se zbog zatravljenog izgleda nasada.

Postavili sustav kap po kap

Svjestan klimatskih promjena ovaj je mladi agronom postavio sustav za navodnjavanje. Za to se odlučio na preporuku kolege koji ga također ima i zadovoljan je. "U kontakt sam stupio s tvrtkom Pipelife Hrvatska koja je odmah reagirala u smislu izlaska na teren, preporukom te mi je poslala ponudu", napominje Ivan našalivši se da je mislio da će ih ta investicija koštati i više.

Postavili su sustav kap po kap. "Sustav navodnjavanja omogućuje preciznost opskrbe biljke vodom, jer se određuje koja količina vode treba biljci i prema tome se raspoređuje kapaljke", napominje Davor Gajšek, product manager tvrtke Pipelife Hrvatska.

Iako sustav još nije automatiziran, sva je priprema napravljena. "Na njega planiramo postaviti solarne panele i prihranu odnosno fertirigaciju", dodaje Ivan rekavši da će tako uštedjeti na gorivu, rasipaču i olakšati si posao. Ove godine ga još nisu palili, ali smatraju da će u srpnju i kolovozu morati.

Gajšek: Poljoprivrednici često misle da je sustav skuplji

"Zadovoljan sam suradnjom s tvrtkom Pipelife. Uvijek su nam na raspolaganju, a prilikom postavljanja sustava bili su s nama i pomagali nam. Na tome smo im zahvalni. Ja sam tek krenuo u poljoprivredu i ovo je za mene sasvim nešto novo pa mi je bitna takva podrška", kazao je ovaj mladi voćar iz Nijemaca.

Davor Gajšek i Ivan Pandža

"Sustav se postavlja prema određenoj shemi koju mi uspostavimo. Iz nje je sve jasno, na koju dubinu se kopaju rupe, kako se postavljaju osnovne cijevi, laterali, gdje se postavlja žica...", pojasnio nam je Gajšek.

Također, on upozorava da bi poljoprivrednici trebali znati da je navodnjavanje osnovna agrotehnička mjera te će s njime imati stabilnu poljoprivrednu proizvodnju. "Ono kulturama osigurava one vrijednosti vode i prihrane točno kada im treba. Poljoprivrednici trebaju ostvariti pravovremenu i dobru proizvodnju, a ne se samo oslanjati na vremenske uvjete", napominje.

Kaže da interes kod poljoprivrednika postoji. "Kao što nam treba traktor, sjeme, gnojiva tako nam treba i sustav za navodnjavanje", zaključuje Gajšek napomenuvši da ljudi nemaju percepciju koliko on košta te da često misle da je skuplje nego što zapravo jest.

Želite li informativnu ponudu za navodnjavanje, ispunite upitnik:


Fotoprilog


Tagovi

Ivan Pandža Davor Gajšek Navodnjavanje Nasad lijeske Pipelife Kap po kap Voćarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

PIPELIFE HRVATSKA

Prosinačka 7, 10431 Kerestinec, Sveta Nedelja, Hrvatska
tel: +385 99 543 6468, e-mail: davor.gajsek@pipelife.com web: https://www.pipelife.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]