Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od tuče
  • 17.07.2023. 13:30
  • Osječko-baranjska, Čeminac

Izbjegli štete od tuče: Zaštitna mreža spasila 30 hektara voćnjaka OPG-a Vesne Bašić

Da, mreža je skupa. Ali i kuglica sladoleda je, koliko čujem, a ako imate 50 tona voća po hektaru, onda vam se to ulaganje vrlo brzo isplati, upozorava poznati voćar iz Čeminca. Da mu je spasila urod, kaže i Goran Vrabec iz Igrišća.

Foto: V. Stapić/Volim ljuto
  • 2.350
  • 255
  • 0

Katastrofa - riječ je to kojom olujno nevrijeme s tučom koje je prošli četvrtak poharalo dio kontinenta, opisuje i Ivan Bašić, poznati voćar iz Čeminca.

O jačini vjetra te veličini leda koji se srušio i na ovo baranjsko mjesto, jasno govore štete u poljoprivredi o kojima smo pisali, no dočarat će i činjenica da je razbilo šajbu na njegovom kombiju.

Međutim, u obiteljskom voćnjaku OPG-a Vesne Bašić koji se na više od 30 hektara bavi uzgojem jabuka i krušaka, znatnih šteta ipak nije bilo. Razlog su zaštitne mreže u čije su podizanje uložili sad već davne 2007./2008. godine. 

Voćke uz rub izgledaju kao da ih je koza obrstila 

"Voćkama koje su uz rub, led koji je padao koso je odbio grane, izgledaju kao da ih je koza obrstila. No, stabla pod mrežom su sačuvana", otkriva nam naglašavajući da je voćarstvo grana koja bez ove zaštite ne može. Nema uzgoja voća bez njih, jednako kao i bez sustava navodnjavanja te obrane od mraza. 

"Da, mreža je skupa. Ali i kuglica sladoleda je, koliko čujem. Ako imate 50 tona voća po hektaru, onda vam se to ulaganje vrlo brzo isplati. Pogotovo kada se nešto ovakvo dogodi", upozorava Bašić navodeći i da ne pamte ovakvu količinu oborine i leda koja je u Baranji protunjala kroz tri općine: Bilje, Jagodnjak i Čeminac. 

U Osječko-baranjskoj županiji, zahvatila je i područje gradova Osijek, Valpovo i Donji Miholjac te općine Podravska Moslavina, Viljevo, Petrijevci. Tuča je padala i na području Krapinsko-zagorske, Virovitičko-podravske te Zagreba i Zagrebačke županije. Kratkotrajno olujno nevrijeme zabilježeno je i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 

Ogromne štete nastale su na poljoprivrednim usjevima, voćnjacima, povrtnjacima i imovini.

"Netko misli, ma u pet, šest godina možda bude jednom i neka šteta, ali ovo što se dogodilo je katastrofa. Kada pada led, to nije više onaj sitni, to su kugle", opisuje naš sugovornik ponavljajući da bez zaštite i inače skupa te zahtjevna voćarska proizvodnja, jednostavno nije moguća.

Spas i za povrtne kulture 

Da spašavaju i povrće, pokazao je na svom primjeru i Goran Vrabec, napisavši na LinkedIn-u kako u 10 godina nisu imali jaku tuču, sve do tog četvrtka, 13.

"Mreže i plastenici su u 5 minuta spasili cijelo poslovanje. U poslu uvijek postoji rizik, ali da sam htio stvari prepustiti slučaju igrao bih loto, ne bih postao poduzetnik", napisao je najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik za 2021. godinu koji se u Igrišću, u Zagrebačkoj županiji, bavi uzgojem i prodajom sadnica te plodova ljutih papričica. Svake godine uzgoje više od 30.000 sadnica.

Pred poljoprivrednicima je još jedan težak tjedan jer uz toplinski val koji prži, krajem tjedna su ponovno moguća grmljavinska nevremena i dakako, potencijalne nove štete. 

A da mreže nisu samo zaštita od tuče, pisali smo prošle godine. Pravilno projektirana i postavljena, koristi se i kao potporna konstrukcija za voćke, sustav navodnjavanja, anti frost, drastično smanjuje udio ožegotina od sunca, prisutnost kukaca, utjecaj vjetra kod oplodnje..., dio je prednosti koje nam je nabrojao Slaven Bošnjak, osnivač tvrtke Aranea d.o.o.

Kako do zaštitne mreže u voćarstvu i čemu sve ona služi?

Njezino postavljanje moguće je i uz sufinanciranje putem europskih fondova.  


Tagovi

Tuča Olujno nevrijeme Štete u poljoprivredi Zaštitne mreže OPG Vesna Bašić Ivan Bašić Goran Vrabec


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".