Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tretiranje ureom
  • 10.09.2023. 07:30

Jesensko tretiranje voćnjaka ureom - na što treba paziti?

Tretiranje u jesen štiti voćna stabla od bolesti i raznih štetnika. Prije ovoga treba provesti i druge radove u voćnjaku

Foto: Depositphoto/maryviolet
  • 17.812
  • 946
  • 0

U voćnjacima ureu možemo koristiti za različite namjene. Ovo mineralno gnojivo može biti učinkovito sredstvo u zaštiti voćnih stabala od štetnika i bolesti.

Kao preventivna mjera tretiranje otopinom uree se koristi u jesen, kada opadnu listovi, i rano proljeće, prije kretanja vegetacije. Temperatura zraka ne treba biti ispod 5ºC.

Kako bi tretman imao što bolji efekt potrebno je prije rada obaviti sanitarnu rezidbu, ukloniti sve oštećene, polomljene i suhe grane. Pregledajte koru na stablu i prvom račvištu, jer se u pukotinama i oštećenim mjestima mogu nalaziti kukci ili njihove prezimljujuće forme. Birajte miran dan, kada nema vjetra i oborina. Najbolje je tretiranje odraditi ujutro ili navečer. Otopinom treba prekriti stablo i grane, odnosno "okupajte voćku".

Ima produženo djelovanje

Dostupna je u poljoprivrednim ljekarnama i sadrži 46 posto dušika. Odlično se otapa u vodi. Biljke je dobro usvajaju i ima produženo djelovanje. Otopine veće koncentracije, četiri do pet postotni, se koristi za defolijaciju voćaka i vinove loze u jesenskom periodu.

Tijekom proljeća primjena njene otopine odlaže početak cvjetanja, što stablima daje mogućnost da izbjegnu ujtjecaj mraza. Često se u tu svrhu koristi za nasade šljive, breskve, marelice i trešnje.

Ne pretjerujte s koncentracijom

Prilikom primjene ne treba pretjerivati. Visoka koncentracija otopine vrlo negativno djeluje na voćna stabla i okolno tlo, dolazi do njegovog zakiseljavanja.

Nikada je ne miješajte s vapnom, organskim, mineralnim ili drugim dušičnim gnojivima.

Otopina se priprema u dva koraka. Odmjerena količina se razblaži u najviše 2 l vode koja je zagrijana do 80ºC, a zatim se podesi zapremina i koncentracija dodavanjem vode.

Za jesensko tretiranje i suzbijanje štetnika potrebno je do 0,5 kg uree otopiti u 10 l vode. Kako bi se djelovalo i na biljne bolesti, možemo u otopinu dodati 50 g bakrenog sulfata.


Tagovi

Urea Tretiranje voćaka Urea u voćnjaku Defolijacija voćaka Tretiranje ureom Odlaganje cvjetanja Jesensko tretiranje voćnjaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.