Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 07.10.2023. 12:00

Jesu li masline spremne za berbu?

Zbog oštećenja koje na plodovima uzrokuje maslinina muha berba bi mogla i uraniti

Foto: Depositphotos/vinciber1
  • 13.198
  • 690
  • 1

Preporuka za maslinare na području kompletne Dalmacije glasi: praćena sorta oblica gdje god su plodovi krupni (veliki), što zbog manjeg uroda ili zbog većeg sadržaja vode u prvoj i drugoj fazi dozrijevanja - pripremite berbu.

Oni koji imaju veću količinu, neka počnu s berbom, ovisno o mogućnostima organizacije i broju berača.

Optimalan termin berbe sorte oblica za preradu u ulje, a usporedbom s rezultatima iz prošlih godina i intenziteta akumuliranja ulja u suhoj tvari, bila bi za 7-10 dana.

Također, napominjemo da je nemali broj analiziranih uzoraka ploda masline sorte oblica oštećeno ubodima maslinine muhe. Zbog čega su započeti brzi procesi oksidacije tj. tamnjenje i truljenje ploda. Takav razvoj na terenu, u nekim uzgojnim područjima, mogao bi biti faktor odluke za početak rane berbe.

U svim hrvatskim maslinarskim uzgojnim područjima većina sorti maslina još uvijek dozrijeva tj. stvara ulje i nije spremna za berbu.

U Tablici 3. koju možete naći u dokumentu ispod teksta za tekuću 2023. godinu maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu.To su ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Dok se stvara ulje maslina nije za brati.

Za lakše snalaženje priložene su i Tablice 1, 2, 3,4 i 5 koje pokazuju prosječne optimalne termine berbe unazad pet godina, a za naše najznačajnije sorte i u prosjeku za neka uzgojna područja.


Dokumenti


Tagovi

Berba maslina Oblica Dalmacija Maslinina muha Preporuka


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljepota i moć prirode.