Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orahova muha
  • 13.08.2024. 14:00

Još nije kasno obaviti drugi tretman protiv orahove muhe, evo s kojim sredstvima

U nasadima velike visine i volumena krošnje, u svrhu smanjenja količine škropiva, uz insekticid se može dodati i biljni proteinski mamac, pojašnjava viši stručni savjetnik, dr.sc. Tihomir Validžić.

Foto: Tina Horvat
  • 253
  • 36
  • 0

Još uvijek nije kasno za obavljanje drugog insekticidnog tretmana protiv orahove muhe (Rhagoletis completa) čiji je let u nasadima vrlo intenzivan, savjetuje dr.sc. Tihomir Validžić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

Za zaštitu su dostupni pripravci na bazi aktivnih tvari spinosad, cydia pomonella granulovirus, deltametrin, spirotetramat, klorantraniliprol, emamektin benzoat i biljni proteinski mamac.

"Navedeni nisu registrirani za suzbijanje orahove muhe, ali će njihova primjena u individualnom programu zaštite, djelovati i na smanjenje populacije orahove muhe", napominje ovaj viši savjetnik. 

Uz insekticid dodati biljni proteinski mamac

Ističe i da se u nasadima velike visine i volumena krošnje, u svrhu smanjenja količine škropiva, uz insekticid može dodati i biljni proteinski mamac, buminal.

"U slučaju njegova korištenja, nije potrebno tretirati cijelu krošnju već samo donju polovinu, čime će imaga orahove muhe biti privučena u donje dijelove te biti izložena djelovanju insekticida", objašnjava. 

Ekološkim proizvođačima preporučuje obavljanje 2-3 tretmana uz korištenje pripravaka na bazi spinosada (Laser) i cydia pomonella granulovirusa (Carpovirusine evo 2) uz dodatak biljnog proteinskog mamca (Buminal).

"Istraživanja su pokazala kako pripravak Laser ima dosta dobro sporedno djelovanje i na orahovu muhu", napominje. 

Dodaje i da vlasnici pojedinačnih stabala oraha na okućnicama, mogu uspješno primijeniti metodu masovnog ulova orahove muhe, postavljanjem lovki na način da se na stablo postavi veći broj žutih ljepljivih ploča odnosno 3-10 komada. 

Žute ljepljive ploče 

Ploče se mijenjaju jednom tjedno ili rjeđe, čime će se znatno smanjiti štete na plodovima.

"Još učinkovitija metoda je da se uz dvije žute ploče po stablu postavi i sintetički hranidbeni atraktant (amonijev karbonat) ili feromonski mamac", savjetuje dr.sc. Validžić pojašnjavajući da se žute ploče izmjenjuju svakih 7 dana ili rjeđe, a hranidbeni/feromonski atraktant svakih 30 dana.

Kako podsjeća, prvi tretman trebao se provesti 20. srpnja, a drugi nakon otprilike 15 dana, odnosno 5. kolovoza, no stignete reagirati i sada. Ovisno o učinkovitosti prva dva tretmana, kao i brojnosti uhvaćenih imaga na feromonskim klopkama, ovisit će i treći insekticidni tretman koji se preporučuje od 20 do 25. kolovoza.


Fotoprilog


Tagovi

Orahova muha Štetnik Zaštita Žute ploče Feromonski mamac


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Osmijeh jedne male divlje orhideje #RuralFoto #Priroda