Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalemljenje
  • 17.01.2024. 07:30

Kako čuvati voćne plemke do trenutka cijepljenja?

Kako bi se zaštitile od isušivanja i propadanja pupoljaka, plemke se čuvaju u posebnim uvjetima

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.076
  • 71
  • 0

Za uspješno cijepljenje je vrlo važno da imamo zrele plemke (kaleme) koje na sebi imaju vitalne pupoljke. Idealno je da ih sa stabla uzimamo u jesen kada opadne lišće ili tijekom veljače i ožujka prije kretanja vegetacije. Trebaju biti ravne, glatke, zrele, debljine olovke.

U većini slučajeva kalemljenje nećemo napraviti odmah kada uzmemo plemke i zbog toga ih je potrebno uskladištiti kako se ne bi isušile i propale. Potrebno je spriječiti gubitak vlage i propadanje pupoljaka. Temperatura čuvanja treba biti ispod biološkog minimuma, ovisno o vrsti, što će onemogućiti otvaranje pupoljaka. Obično je to oko 0 stupnjeva Celzijusa.

Čuvanje i transport u plastičnim bocama

Svoje mjesto u čuvanju i zaštiti od isušivanja pronašle su plastične boce koje su jednostavne za rukovanje, ali i praktične. Princip je sličan kao i kod vrećica, ali nema opasnosti od lomljenja prilikom transporta ili lomljenja vrećica.

Plemke u vrećicama

Donji dio plemki se može zamotati u navlažen papir ili krpu ili se usipa pijesak, ovisno o veličini otvora. Rezovi na plemkama mogu biti zaštićeni voćarskim voskom ili parafinom. Čuvaju se u hladnim podrumima ili hladnjacima. Povremeno je potrebno provjeriti stanje plemki.

Boce se mogu iskoristiti i za ukorjenjivanje, najčešće vinove loze. Na dno se stavlja piljevina, koja je navlažena, mahovina ili kokosova vlakna. Prije toga se reznice potapaju u vodu kako bi se hidrirale. Ukorjenjivanje se obavlja na višim temperaturama nego kada se čuvaju.

Čuvanje u hladnjaku ili pijesku

Kraće razdoblje se plemke mogu čuvati zamotane u najlonsku vrećicu u hladnjaku. Temperatura je između 0 i 5 stupnjeva Celzija. U slučaju da ih namjeravamo čuvati duže vrijeme, potrebno je vrećice povremeno odmotati kako bi se provjetrile i plemke poprskati vodom. Mogu se zamotati u donjem dijelu vlažnim papirom ili krpom.

Koji tipovi cjepljarskih noževa postoje?

Veliki broj plemki se čuva u pijesku. Između njih ne smije ostati praznina. Ako je pijesak suh, potrebno ga je navlažiti. Prekriva se najlonom ili folijom da se spriječi isušivanje.


Tagovi

Plemke Čuvanje plemki Voćne plemke Kalemljenje Čuvanje u pijesku Plemke u boci


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB