Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smokva
  • 11.03.2024. 07:30

Kako gnojiti mlada stabla smokve i zaštititi ih od mraza?

Zona gnojidbe treba biti puno šira od krošnje zato što je kod smokvinih stabala promjer korijenovog sustava puno veći od promjera krošnje, osobito kod mladih

Foto: Depositphotos/pedarilhos
  • 836
  • 56
  • 0

Mlada smokvina stabla treba redovito gnojiti s osnovnim ciljem da brže rastu i razvijaju se. O pravilnoj gnojidbi najviše ovisi brzina porasta i razvoja. 

U prvoj godini se najčešće gnoje pojedinačno. Zona gnojidbe treba biti treba biti puno šira od krošnje zato što je kod smokvinih stabala promjer korijenovog sustava puno veći od promjera krošnje, osobito kod mladih, piše u knjizi "Smokva" grupa autora (B. Bakarić, K. Brzica i Č. Omčikus). 

Gnojidba po godinama

Prve godine, početkom vegetacije, obavlja se prihranjivanje s 0,1 kg uree ili 0,2 kg KAN-a ili pak 0,3 kg NPK 18-9-9 po stablu. Krajem svibnja ili početkom lipnja obavi se još jedno prihranjivanje s istim vrstama i istom količinom gnojiva kao kod prvog. 

Na kraju prve godine uzgoja, u osnovnoj gnojidbi nasada, na kojem je prije sadnje obavljeno rigolanje, gnoji se po jednoj voćki s 0,5 do 0,75 kg s jednim od kompleksnih gnojiva NPK 7-20-30, NPK 6-18-36, NPK 7-14-21, NPK 11-11-16 i NPK 13-10-12. Za mladi nasad smokve, koji je sađen u jame, a nije obavljeno rigolanje, po jednom stablu dodaje se 1 do 1,5 kg istih vrsta NPK gnojiva.

U drugoj godini uzgoja gnojidba se obavlja u isto vrijee i s istim vrstama gnojiva, s tim da se količina poveća za 50 posto. U trećoj je sve isto, ali s dvostrukom količinom iz prve godine, a u četvrtoj i ostalim po cijeloj površini nasada. Vrijeme gnojidbe i vrsta gnojiva iste su kao i kod gnojidbe u rodu, a količina ista ili približna.

Kod prihranjivanja dušikom treba nastojati da se doda veća količina voćkama koje se slabije razvijaju, kako bi im se pospješio razvoj s ciljem ujednačavanja nasada. 

Zaštita od mraza

Smokva je osjetljiva na vrlo niske temperature. Također i na nagle temperaturne promjene nakon početaka vegetacije ako se noćne spuste ispod mrazišta. Najosjetljivije je deblo, što je još izraženije kod mladih stabala. 

Kako uzeti reznicu smokve i ožiliti ju?

Da bi se spriječile omrzline ili mrazopuc, potrebno je obavljati zaštitu debla. To se čini najčešće omotavanjem višeslojnim, poroznim papirom, kukurozovinom, slamom, jutom ili neki drugim biljnim materijalom

Plastične folije treba izbjegavati. 


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: Figa | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Tagovi

Gnojidba smokve Uzgoj smokve Smokva Mladi nasad Zaštita od mraza Zaštita smokve


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled