Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadni materijal
  • 16.10.2023. 09:00

Kako izabrati kvalitetne sadnice voćaka?

Proizvođač voćnog sadnog materijala mora u potpunosti jamčiti sortu, podlogu, zdravstveno stanje i godinu starosti sadnica.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 9.737
  • 524
  • 0

S obzirom na to da nam predstoji jesenska sadnja voćaka, pravilan izbor sadnica ima gotovo presudan značaj za primanje nakon sađenja i njihov rast i razvoj, odnosno na kompletan uspjeh proizvodnje voća.

Prilikom izbora posebnu pažnju treba obratiti na identitet sorte i podloge, razvijenost korijena i nadzemnog dijela sadnica, njena starost i zdravstveno stanje, kao i na to da one nisu mehanički oštećene.

Kvaliteta

Za podizanje nasada voćaka treba koristiti isključivo sadnice prve klase sa potpuno zrelim (zdrvenjenim) nadzemnim dijelom u cijeloj svojoj dužini. To se posebno odnosi na prijevremene grančice u kruni. Trebaju imati dobro očuvane pupoljke po čitavoj dužini i dobro sraslo spojno mjesto, da budu što uspravnije, bez mehaničkih oštećenja od oruđa, glodavaca i tuče i s dobro razvijenim korijenovim sustavom.

Birati prvu klasu (foto: Depositphotos/valery161-135.yandex.ru)

Osim dobro razvijenog i neoštećenog korijena, sadnice trebaju biti najmanjeg promjera 10 mm, mjereno 10 cm iznad cijepljenog mjesta ili korijenovog vrata. Sadnica jagode mora imati najmanji promjer korijenovog vrata pet milimetra i dobro razvijen korijen.

Nadzemni dio voćaka, iznad korijenovog vrata, treba biti najmanje visine za jabuke, kruške, dunje, šljive, trešnje, nektarine, višnje, marelice, badem, kaki 120 cm, masline i breskve 100 cm, orah 180 cm, citruse 80 cm, kivi 50 cm i sve ostale vrste 60 cm.

Voćne sadnice u "posudi" trebaju biti posađene u najmanje tri litre supstrata, a jagode u najmanje 0,2 litra supstrata.

Visoko ili nisko cijepljenje

Proizvodnja sadnog materijala za visokointenzivne nasade jabuka, podrazumijeva visoko cijepljenje (15 - 20 cm) i sadnice koje su dobro obrasle umjereno bujnim ljetorastima ili prijevremenim grančicama. Ovako posađene poslije sadnje ostavljaju se da spojno mjesto bude 10 - 20 cm iznad zemlje. Ukoliko se koriste ovakve, može se u drugoj godini računati sa 10 i više tona plodova po hektaru. Voćke su za 30 posto slabije bujnosti ako se cijepe i sade na ovakav način. Nisko kalemljenje ima često za posljedicu da spojno mjesto bude zatrpano zemljom ili u neposrednom kontaktu sa zemljom, što kasnije može utjecati na pojačanu bujnost (Dr Zoran Keserović, 1999).

Knip sadnice se dobivaju sobnim cijepljenjem engleskim spajanjem, njegom u i vegetaciji, skraćivanjem u proljeće na 70 cm i ostavljanjem vršnog pupoljka, iz kojeg dobivamo one s prijevremenim grančicama visine oko jednog metra.

KNIP 5+ sadnice s prijevremenim grančicama su najbolje za uzgoj jabuke, jer u drugoj godini možemo očekivati prinos plodova 26.000 kg/ha, a treće 42.000 kg/ha.

Kada je u pitanju piramidalni oblik krune ili poboljšana piramida, oblici krune koji se koriste najviše kod koštičavih voćnih vrsta, mogu se koristiti i sadnice s prijevremenim grančicama (Dr Zoran Keserović, 1999).

Zdravstveno stanje 

Sadnice moraju biti potpuno zdrave i bez uzročnika karantenskih i drugih biljnih bolesti i štetnika, kao i bez mehaničkih oštećenja.

Posebnu pažnju kod zdravstvenog stanja treba obratiti da ne bude prisutan rak ili tumor korijena (Erwinia tumefaciens).

10 stvari na koje morate paziti prilikom sadnje voćaka

U novije vrijeme se sve češće za podizanje nasada koriste sadnice koje su nezaražene (ili oslobođene) svim poznatim virusima, mikroplazmama i rikecijama (Virus free) ili one kod kojih su odsutni takozvani opasni virusi i određeni broj latentnih, što je dokazano provedenim testovima (Virus tested). To ima izuzetno veliki pozitivan utjecaj na prijem, rast, razvoj, vitalnost, rodnost i dugovječnost voćaka u nasadu, kao i kvalitetu plodova, a time i na cjelokupan uspjeh proizvodnje.

Identitet (čistoća) sorata i podloga

Mora biti osiguran potpun identitet sorti i podloga voćki. U slučaju mješavine sorti i podloga javljaju se ozbiljni problemi, jer su one višegodišnje biljke. Greške se teško otklanjaju ili ublažuju, a još teže se nasad dovodi u željeno stanje.

Nabavu sadnica mora pratiti odgovarajuća dokumentacija (deklaracija o istinitosti sorte i podloge, uvjerenje o zdravstvenom stanju). Svaki snop mora biti obilježen etiketom sa čitko ispisanim nazivom organizacije u kojoj je sadni materijal proizveden, zatim naziv vrste, sorte i podloge voćke, kao i godina proizvodnje, starosti i broj sadnica u snopu.

Proizvođač voćnog sadnog materijala mora u potpunosti jamčiti sortu, podlogu, zdravstveno stanje i godinu starosti sadnica. Iz tog razloga, kupovati samo u renomiranim rasadnicima i institutima. 

Starost sadnica voćaka

Za podizanje suvremenih nasada koriste se okulanti, jednogodišnje i dvogodišnje sadnice.

Kod breskve se za sadnju koriste najčešće jednogodišnje, a ponekad okulanti s jednim ili dva pupoljka (okca).

Kod drugih voćnih vrsta mogu se koristiti okulanti (rijetko), zatim jednogodišnje i dvogodišnje. Za špalirski način uzgoja jabuke i kruške na vegetativnim podlogama se koriste jednogodišnje i dvogodišnje sadnice s prijevremenim i bočnim granama.

Špalir jabuke (Foto: J. Kuzmić)

"Knip" sadnica je ona dvogodišnja s krunom starom jednu godinu. Spajanje podloge i plemke prilikom proizvodnje ovog tipa sadnice obavlja se početkom godine sobnim kcijepljenjem iz ruke (engleskim spajanjem). Moguće je obaviti i kalemljenje okulacijom (očenjem) u jesen, ali je tada proizvodni proces duži. Tijekom prve godine njeguje se jednogodišnji porast - obavlja se zaštita od važnijih uzročnika bolesti i štetnika, učvršćuje se mladica i tako dalje.

U prosjeku se do kraja prve godine postigne porast 120 - 150 cm, ovisno od sorte i uvjeta uzgoja. U drugoj godini, prije kretanja vegetacije, sadnice se skraćuju na visini 70 - 75 cm. Neophodno je da njihov promjer na visini gdje se prekraćuje bude najmanje 10 mm. Tijekom druge vegetacije ostavlja se samo vršna mladica, a sve ostale ispod se izbacuju. Kada dostigne dužinu 25 cm, obavlja se zakidanje vršnih listova i tretiranje benziladeninom dva puta u razmaku od 24 dana.

Smanjenjem sinteze auksina dolazi do kretanja bočnih pupoljaka i do razvoja prijevremenih grančica. Pored primjene fitohormona, u drugoj godini je izuzetno značajna njega sadnica (zaštita od najznačajnijih bolesti i štetnika, ishrana...) da bi se dobio dovoljan broj dobro razvijenih prijevremenih grana. Na kraju druge godine, vade se i klasiraju.

Za ostale jabučaste i koštičave voćne vrste danas se koriste i jednogodišnje sadnice s prijevremenim grančicama.

Ako se za sađenje koriste dvogodišnje, njihova kruna treba imati najmanje pet pravilno raspoređenih grančica, zatim ravno i glatko deblo visine od 60 - 120 cm ovisno od vrste, sorte, podloge i načina uzgoja. Kod dvogodišnjih težiti da kut grana bude što veći u odnosu na deblo, da dvije ili više grana ne polaze iz jednog mjesta i da sadnica ima vođicu ili vodilicu. U posljednje vrijeme počinju se sve više koristiti dvogodišnje sadnice jabuke na vegetativnim podlogama za podizanje gustih nasada, jer na taj način voćke brže prorode.


Tagovi

Izbor sadnica voćaka Zdravlje sadnica Čista sorta Rasadnici Podloga voćaka Kvaliteta sadnica Nabava sadnica


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]