Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okuliranje
  • 26.08.2024. 07:30

Kako izvesti okuliranje na spavajući pup?

Ova se aktivnost obavlja do početka rujna, a da bi bili uspješni, podloga i plemke moraju biti u soku

Foto: Shutterstock/Hvarts
  • 102
  • 0
  • 0

Jedan od načina cijepljenja voćki je i okuliranje kod kojeg samo jedan pup (oko) plemke prenosimo na podlogu. Po vremenu izvođenja razlikujemo okuliranje na spavajući i budni pup. 

Do početka rujna

Na našim se područjima više cijepi na spavajući i to u drugoj polovini srpnja i u kolovozu, a rjeđe i pčetkom rujna. 

Naziva se cijepljenjem na spavajući pup je on potjera tek iduće godine, tj. u proljeće nakon što je prespavao zimu, piše prof.dr.sc. Ivo Miljković u knjizi Opće voćarstvo. 

Dodaje kao se u toplim južnim područjima okuliranje provodi na budni pup, i to početkom svibnja. U to se vrijeme okulirani pup brzo probudi pa se iz njega u istoj godini razvije mladica koja do kraja vegetacije izraste dovoljno visoko, odrveni i dobro dozirje. Na budni se može oklulirati na početku i na kraju proljeća. 

Postupak cijepljenja 

Da bi uspjeh cijepljenja bio dobar, podloga i plemke moraju biti u soku. Prije cijepljenja podloge se očiste od postranih ogranaka iznad površine tla. Na visini od 5 do 10 cm iznad tla na podlozi se nožem ureže kora od dolje prema gore, a zatim presiječe u obliku slova "T". 

Koji tipovi cjepljarskih noževa postoje?

Potom se tupim ili koštanim dijelom noža kora malo razmankne lijevo i desno. S plemke se skine oko (pup) s peteljkom lista, uhvati se za peteljku lista i uloži u razmaknuti dio ureza ispod kore. Kora se priklopi iznad kore s pupom i poveže, ali tako da pup viri kroz povez.

Okuliranje

Upotrebljavaju se razne vrste poveza kao što su guma, lika, PVC folija i sl. Rez se obavlja posve oštrim i čistim nožem. 

Nakon nekog vremena provodi se kontrola. Ako na lagani dodir prsta opadne peteljka, oko se primilo, a ako se osuši i uvije, cijepljenje nije uspjelo pa se može ponoviti. 


Tagovi

Spavajući pupoljak Cijepljenje Okuliranje Postupak Podloga Plemka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.