Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oštećena stabla
  • 05.06.2024. 07:30

Kako sanirati stabla oštećena nevremenom i tučom?

Oštećenje grana utječe na oblik i zdravlje stabla. Zato se treba pravilno orezati kako bi se izbjegla oboljenja

Foto: Shutterstock/Vitstyle
  • 380
  • 34
  • 0

Proljetne i ljetne oluje mogu napraviti puno štete na stablima u voćnjacima i okućnicama. Saniranju štete treba pristupiti ovisno o njihovoj veličini, opsegu i vrsti oštećenja. 

Manja i mlađa stabla će bolje podnijeti oštećenja od većih i starijih. 

Vrste oštećenja 

Vrsta oštećenja uključuju rušenje i čupanje iz zemlje, slomljene, otrgnute ili raskoljene grane te rane na njima. U mnogim će se slučajevima stablo morati ukloniti i zamijeniti novim. 

U slučaju da je srušeno, ako panj želite ostaviti, odrežite stablo u ravnini s tlom. Ako ga planirate potpuno ukloniti, orežite ga na visini od oko 120 cm jer će ga biti lakše iščupati, nego iskopati. 

Kako ukloniti panj? Postoje razne metode

Oštećenje grana utječe na oblik i zdravlje stabla. Zato ih treba pravilno orezati kako bi se izbjegla oboljenja. Prilikom rezidbe budite oprezni i ako niste sigurni da to možete obaviti sami, angažirajte stručnu osobu. 

U slučaju da su slomljene i otrgnute manje grane promjera 2,5 do 3 cm, orežite ih jednim rezom na mjestu gdje izbija iz deblje. Ako su polomljene veće, teže,  promjera većeg od 3 cm, najbolje je prvo zarezati s donje strane na većoj udaljenosti, 10 do 15 centimetara od mjesta njenog izbijanja, a zatim se grana pili s gornje strane na mjestu koje je za to određeno. Ova se metoda radi isto kao kod rezidbe debljih grana.

Pazite da rana bude što manja da bi brže i bolje zarasla (Izvor: I.Miljković, Opće voćarstvo)

Nikada nemojte rezati u ravnini s deblom ili granom s koje orezujete. To će odgoditi zacjeljivanje i omogućiti organizmima koji uzrokuju truljenje da uđu u stablo.

U slučaju velikih, strukturnih oštećenja, stabla se mogu sačuvati pomoću sajli i vijaka, ali za to se posavjetujte sa stručnjakom. 

Saniranje rana

Alat kojim orezujete mora biti dezinficiran, a rez čist i gladak. Na neravnim mjestima se može zadržavati voda i uzrokovati oboljenja.

Pomoć voćkama nakon tuče: Kako napraviti regenerativni rez?

Ako je oštećena kora, maknite samo dio koji se odvojio. Orežite tako da s nje voda može slobodno padati, bez zadržavanja. 

Nakon svega, napravite zaštitu nekim od bakrenih pripravaka jer on ubija patogene gljivice i bakterije. Na stablima koja su manje stradala, gdje još ima listova, obavlja se zaštita sredstvima na bazi aminokiselina i(li) biostimulatorima kako bi se povećao imunitet. 


Tagovi

Oštećena stabla Stabla nakon tuče Rezidba grana Uklanjanje panja Zaštita nakon tuče Polomljene grane


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.