Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbojci na voćkama
  • 30.01.2024. 07:30

Kako se obavlja prikraćivanje i povijanje izbojaka?

Ova se rezidba najčešće obavlja u mladih voćaka u doba formiranja uzgojnog oblika. Svrha je da se na željenoj visini postigne razgranavanje

Foto: Depositphotos/ DJSrki
  • 1.092
  • 63
  • 0

Vegetacija još uvijek nije krenula, voćke miruju, a pred nama su relativno vedri dani kada će dnevna temperatura biti iznad nule što je idealno vrijeme za radove u voćnjaku i rezidbu stabala. Pritom budite oprezni i u slučaju da niste sigurno kako ju obaviti, obratite se stručnoj osobi. 

Imajte na umu i staru narodnu koja kaže da tko reže, taj i griješi, ali i da još više griješi onaj tko nikako ne reže svoje voćke. Treba tu nadodati i onu - dva puta promisli, pa onda odreži. 

Pritom je važno imati oštar alat kako bi rane brže i bolje zacijeljele - bilo da se radi o običnim škarama kojima se režu izbojci promjera do 25 mm, pneumatskim škarama za deblje ili pilama za baš debele grane. 

Kako se režu deblje grane na deblu?

Kada prikraćujemo izbojke, tada rezidbu treba obaviti precizno iznad pupa, stoji u knjizi Opće voćarstvo autora prof.dr.sc. Ive Miljkovića. 

Zašto prikraćivati izbojke?

Presjek mora biti što pravilniji i što manji, a kako se prikraćuju jednogodišnji izbojci, prikazao je Miljković na donjoj slici gdje je prvi (a) crtež pravilan presjek dok su ostali nestručno izvedeni. 

Jedino pravilan je prvi, presjek "a"

Ova se rezidba najčešće obavlja u mladih voćaka u doba formiranja uzgojnog oblika. Svrha je da se na željenoj visini postigne razgranavanje. Ovisno o intentzitetu prikraćivanja, odnosno visini na kojoj se to radi, imat ćemo različito razgranavanje, dužinu porasta i broj mladica. 

U slučaju da ga ne prikratimo, mladice će se razviti iz pupova u njegovom vršnom dijelu, a dužina će biti veća pri vrhu. 

Utjecaj prikraćivanja 

Dakle, snaga rasta uvijek je u vrhovima. U slučaju da ne obavimo rezidbu, razvit će se najduži ogranci iz vršnih pupova, sve kraći prema bazi, a u samoj osnovi oni se neće niti probuditi. Svako jače prikraćivanje zapravo budi pupove u samoj bazi izbojka. 

Povijanje potiče razgranavanje

Na razgranavanje se može utjecati i povijanjem izbojka u različiti položaj. Oni koji rastu uspravno, imaju jače naglašen vegetativni rast od povijenih. Na onima koji su jače povijeni je povećano zametanje cvjetnih pupova i rodnost. 

Obratite pažnju na donji dio izbojka

U slučaju da pretjeramo u povijanju, voćka će se brže iscrpiti jer se neće razviti dovoljno obrastajućih izbojaka koji nose više lišća i koji su potrebni za skupljanje hranjivih tvari (ugljikohidrata), napominje Miljković uz zaključak kako se ova radnja mora provoditi umjereno i svrsishodno, ovisno o bujnosti voćke. 

U samoj krošnji izbojci često zauzimaju različit položaj pa je i njihovo razgranavanje različito. 

I urezivanje utječe na rast 

Na njihov se rast može utjecati i urezivanjem. Ako se iznad izbojka učini rez i prekine otjecanje hraniva uzlaznim tokom, onda on dobije više hrane od koje se razviju postrane mladice ili izbojci. Ako se to učini ispod njega, smanjuje mu se dotjecanje hraniva u proljeće zbog čega zaostaje u rastu što se može vidjeti u donjoj slici. 

Urezivanje iznad i ispod

Profesor Miljković ističe kako je to vrlo važno znati jer se ravnoteža između rasta i rodnosti temelji na poznavanju snage rasta i razgranavanja izbojaka. Dužina  prirasta jednogodišnjih, njihov položaj u krošnji i razgranavanje osnovni su pokazatelji je li potrebno poboljšati rez. 

Utjecaj na rodnost

Kaže kako je nekada prevladavala praksa da se stablo puno reže i to ne samo kako bi se prorijedili suvišni dijelovi krošnje nego i da se prikrate izbojci. Time se podržavala velika bujnost stabala, ali se pritom nisu dovoljno zametali cvjetni pupovi zbog čega je rodnost bila slabija. 

Pravila rezidbe voćaka - na što posebno paziti?

Izbjegavanjem velikog prikraćivanja, naročito kod mladih voćaka odgađa se njihovo ulaženje u doba rodnosti, a preporuča se samo prikraćivanje i prorjeđivanje izbojaka koji su doista višak dok se ostali usmjeravaju ili povijaju u odgovarajući položaj. Na onima koji su uspravnog rasta rjeđe se i manje zameću cvjetni pupovi. 

U slučaju da se oni prejako poviju u lukove, zbog sporijeg protjecanja i dužeg zadržavanja hraniva na takvim mjestima, svojevrsnim krivinama, s gornje strane razviju dugi nerodni izbojci koji su zapravo slični mlazovima, odnosno šibama vodopijama što je nepovoljno za održavanje dobra rasta, rodnosti i zdravstvenog stanja stabala. 


Tagovi

Prikraćivanje izbojaka Povijanje izbojaka Razgranavanje Prikraćivanje u voćnjaku Rodnost Ivo Miljković Izbojci na voćki


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.