Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba jabuka
  • 02.03.2024. 12:00

Kako se riješiti "kapa" na sorti Granny Smith?

Granny Smith spada u jednu od najpopularnijih sorti zbog toga što je pogodna za potrošnju u svježem stanju, za kuhanje, ali i za pravljenje soka ili rakije.

Foto: Bojan Kecman
  • 832
  • 76
  • 0

Jedna od najčešćih sorti jabuka u našim nasadima je Granny Smith. S obzirom na to da je, uglavnom, na podlozi M 9 koja je slabije bujna, potrebna joj je armatura što često dovodi do problema u rezidbi ove sorte.

Kada je kalemljena na M 9 podlogu, koja zahtijeva armaturu, tj. žicu, nepravilnom rezidbom često se dolazi do situacije da se na vrhovima stabala formiraju "kape" koje otežavaju rezidbu i zaštitu od bolesti i štetnika.

Ne dozvoliti srastanje žice sa stablom

Višegodišnjim ostavljanjem čepova na granama, pri vrhu stabla, škare rezača ne mogu očistiti vrhove i stvara se kapa koja služi kao idealno mjesto za polaganje jaja štetnih insekata zbog čega zaštitna sredstva puno teže mogu obaviti svoju funkciju. Žica koja prolazi pored kapa često dodiruje deblo i dolazi do srastanja kore s njom, odnosno, do urezivanja žice. U takvim situacijama, u slučaju jačeg vjetra i opterećenosti stabla rodom, gornji dio stabla puca jer ga žica oslabi.

Poželjno je provjeriti stupove koji drže žicu, posebno ako su drveni

Prilikom rezidbe žica se ne može izvuiz iz kape odnosno kore stabla i onda dolazi do situacije da na njoj ostanu manji ili veći dijelovi stabla. Rješenje je da se žica prekine i ponovo spoji s novom. Ako dijelovi stabla ostanu visjeti na žici opet imamo situaciju lakše pojave bolesti ili štetnika. Takve kape najlakše se skidaju motornom pilom, ali se mora paziti na to da lanac ne zahvati žicu jer dolazi do njegovog oštećenja. U mnogim voćnjacima upravo se ovakve situacije i događaju pa se rezači muče s uklanjanjem kapa na vrhovima stabala.

Dakle, ne smije se dozvoliti da se stabla završavaju kod posljednje žice, tj. da se u toj zoni ostavljaju kape s mnoštvom čepova od rezidbe. Mora se ostaviti jedna provodnica koja bi na sebi imala obrastajuće pupoljke, a time i rod. Također, poželjno je da se provjere stupovi koji drže žicu, naročito ako su drveni. Često se događa da na mjestu kontakta stupa s površinom, dolazi do njegovog potpunog propadanja zbog čega konstrukcija može biti nestabilna što uzrokuje krivljenje žica i stabala.   

Na vrijeme suzbiti krvavu uš

Drugi problem koji se u ovom razdoblju pojavljuje kod jabuka, pa i sorte Grannyi smith, je štetnik krvava uš, Eriosoma lanigerum. Krajem zime, u slučaju toplog vremena, dolazi do aktiviranja uši i stvaranja bijelih kolonija unutar kojih ličinke sišu sokove iz kore drveta. Najčešće se pojavljuju iznad korijenovog vrata, na deblu, a manje na granama.

Krajem zime dolazi do aktiviranja uši i stvaranja bijelih kolonija

Već sad je vrijeme da se odradi tretman insekticidima o čemu bi najbolje bilo da se proizvođači savjetuju sa stručnjacima iz sektora zaštite bilja. Što se kasnije krene u borbu protiv krvave uši, teže će ju biti ukloniti sa stabala i iz nasada.

Višegodišnjim nedjelovanjem na štetnika dolazi do sušenja grana i debla jabuka, a time i potpunog sušenja biljaka. Kora debla puca, a iznad korijenovog vrata stvaraju se guke, posebno na podlozi M 9. Kako je korijen plitak, svako jače opterećenje može dovesti do pucanja  i potpunog propadanja stabla.


Fotoprilog


Tagovi

Granny smith Rezidba Krvava uš Korijenov vrat Sušenje debla


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.