Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti borovnica
  • 11.09.2023. 09:00

Kako spriječiti pjegavost listova borovnica?

Prvi simptomi javljaju se na vršnom lišću i to na naličju, kao sitne lezije, desetak dana poslije infekcije. Nakon toga pojavljuju se pjege.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.493
  • 97
  • 1

Pjegavost lišća borovnica, Septoria albopunctata, jedna je od značajnijih bolesti ove voćke.

Spore prezimljavaju u zaraženim ostacima listova i na izdancima. U proljeće, poslije cvjetanja biljaka, dolazi do njihovog oslobađanja i zaraze.

Crveno-ljubičaste pjege

Prvi simptomi javljaju se na vršnom lišću i to na naličju, kao sitne lezije, desetak dana poslije infekcije. Nakon toga pojavljuju se pjege koje dobivaju smećkastu boju. Na licu dolazi do formiranja crveno-ljubičastih pjega koje se šire i zahvaćaju skoro cijelu površinu lista. Najjači napad je do kraja lipnja. U slučaju da je infekcija jaka, dolazi i do opadanja listova.

Kod jače zaraze, može doći do potpune defolijacije grmova

Također, sekundarna šteta ogleda se u slabijem formiranju rodnih pupoljaka za narednu godinu, kao i novih izdanaka. Na terenu se često vidi da su svi listovi na izdancima zaraženi čime gube fotosintetičke aktivnosti pa se zato, u slučaju jače zaraze, može dogoditi da dođe do potpune defolijacije grmova borovnica.

Najteža borba protiv ove bolesti je u slučaju jačih i čestih kiša, naročito na terenima gdje se duže zadržava rosa u jutarnjim satima.

Suzbijanje bolesti

Mjere borbe ogledaju se u tome da se iz nasada uklanjaju zaraženi biljni dijelovi, odnosno, lišće, a zanimljivo je da pojavi bolesti doprinosi i neadekvatna gnojidba dušikom, jer višak ovog minerala, favorizira pojavu pjegavosti.

Tretman se ponavlja najviše u tri navrata

Preparati na bazi difenokonazola, fludioksonila i ciprodinila, dovoljni su za sprječavanje nastanka pjegavosti i to tretiranjem stabljika odmah poslije cvjetanja.

Tretman se ponavlja najviše u tri navrata, u slučaju čestih kiša, ali bi trebalo voditi računa o karenci. Pomaže i prskanje bakarnim sredstvima prije cvjetanja ili u višestruko manjim dozama nakon cvjetanja.


Tagovi

Septorioza borovnica Spore Karenca Vršno lišće Gnojidba dušikom Pjegavost lišća


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB