Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monilia fructigena
  • 06.10.2024. 14:00

Kako spriječiti truljenje plodova jabuka?

Do zaraze dolazi u slučaju oštećenja na pokožici plodova, bilo zbog mehaničkih oštećenja ili onih koje izazivaju insekti. Ubod voćne ose ili stjenice, u kombinaciji s vlagom, može dovesti do truljenja.

Foto: Bojan Kecman
  • 4.429
  • 223
  • 0

Posljednje kiše usporile su berbu jabuka. Zbog povećane vlažnosti dolazi i do pojave truljenja zrelih plodova jabuka. Uzročnik je gljivica Monilia fructigena koja može uzrokovati veliku štetu u nasadima.

Poželjna je ljetna rezidba

Patogenu odgovara vlažnost kombinirana sa čestim promjenama toplog i hladnog vremena. Do truljenja dolazi naročito u unutrašnjosti krošnje koja nije prozračna, odnosno u slučaju izostanka ljetne rezidbe. Nije dobro gnojiti voćke s većom količinom dušičnih gnojiva, posebno s KAN-om, jer se događa da mnogi proizvođači s njim prihranjuju voćke i dva puta tijekom vegetacije.

Do zaraze dolazi u slučaju oštećenja na pokožici plodova, bilo zbog mehaničkih oštećenja ili onih koje izazivaju insekti. Ubod voćne ose ili stjenice, u kombinaciji s vlagom, može dovesti do truljenja plodova.

Najbolje bi bilo da se iznesu van voćnjaka

Najgore za proizvođače je kad su napadnuti veći plodovi koji se više traže na tržištu. Idealna temperature su oko 20oC. Gljivica prezimljava u zaraženim, opalim, mumificiranim plodovima koji ostaju u krošnjama, ako se ne skinu.

Najbolje bi bilo da se iznesu van voćnjaka jer se spore šire na proljeće i ako su plodovi tijekom zime ostali na zemlji. Isto tako, patogen prezimljava na granama.

Koncentrični krugovi s bijelim sporama

Početni simptomi su sitne smeđe pjege na pokožici, koje se vremenom šire i prelaze na zdrave plodove, naročito na one s kojima se dodiruju. Postaju i vodenaste, tkivo omekša i nakon nekog vremena pojavljuju se koncentrični krugovi s bijelom sporama gljivice. Kompletan plod biva zahvaćen i on predstavlja izvor zaraze na ostale plodove.

S obzirom na to da gljivica napada plodove u završnim fazama rasta mora se voditi računa o sredstvima koja se koriste za zaštitu. Obavezno se savjetovati sa stručnjakom oko izbora aktivnih tvari koje imaju kraću karencu, a koliko je bolest opasna, govori i to što se širi i u skladištima.

Ovakav plod predstavlja izvor zaraze

Monilia će biti još veći izazov u narednom periodu jer će se svake godine smanjivati broj odobrenih sredstava za zaštitu biljaka.

Obavezna upotreba bakra

U jesen i u proljeće, pred otvaranje pupoljaka, potrebno je da se obave tretmani s bakrenim preparatima, najbolje na bazi bakar-hidroksida, jer je otporniji na ispiranje i kako bi se spriječila infekcija u ranim fazama vegetacije.

Tijekom vegetacije, ako oborine ne dozvole redovnu zaštitu s fungicidima, dvadesetak dana prije berbe, mogu se koristiti sredstva kao što su soda bikarbona, češnjak i crveni luk, čili paprika, cimet i slično. Prave se kombinacije ovih sredstava, a također pomažu i sredstva na bazi algi, naročito ona koja u sebi sadrže jod.


Tagovi

Monilia fructigena Truljenje plodova jabuka Bakar hidroksid Jod Alge Spore Pokožica Ljetnja rezidba


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.