Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita malina
  • 03.06.2024. 10:30

Kako zaštititi maline nakon kišnog razdoblja: Tretman za sve sorte

Naglasak je na tretmanu protiv sive plijesni i hrđe maline koje se javljaju u vlažnim uvjetima. Donosimo konkretne smjernice za pravovremenu i pravilnu njegu malinjaka.

Foto: Jasmin Hodžić
  • 416
  • 32
  • 0

U periodu kada je dvogodišnja malina skoro pred berbu, vrlo je važno obratiti pažnju na zaštitu od sive plijesni, Botrytis cinerea, koja može uzrokovati trulež plodova. Posebno nakon svakodnevnih kiša, povećava se rizik od ove bolesti, pa je tretiranje neophodno kako bi se očuvali kvaliteta i prinos maline.

Za tretiranje protiv sive plijesni mogu se koristiti preparati na bazi fenheksamida ili izofetamida. Preporučeni preparati su Teldor (na bazi fenheksamida) i Zenby (na bazi izofetamida). Ovi fungicidi su efikasni u suzbijanju sive plijesni i pomažu u zaštiti plodova od truleži. Karence za oba preparata su jedan dan.

Pravilno tretiranje

Svi uzgajivači trebaju obaviti tretiranje u ovom periodu, a naročito oni koji nisu tretirali protiv truleži u fazi cvjetanja. Pravilno tretiranje uključuje primjenu jednog od navedenih preparata prema uputstvu proizvođača, vodeći računa o preporučenim dozama i vremenu primjene.

Prilikom tretiranja, važno je obratiti pažnju na sljedeće korake:

  1. Odabir pravog trenutka za tretiranje: Nakon kiše, čim se biljke osuše, potrebno je primijeniti fungicide. To osigurava optimalnu efikasnost preparata.
  2. Pridržavanje uputstava: Koristiti preporučene doze kako bi se izbjegla rezistencija patogena i osigurao dugoročan uspjeh u zaštiti.
  3. Jednaka distribucija: Osigurati ravnomjerno prskanje po svim dijelovima biljke, posebno plodovima, kako bi tretman bio učinkovit. 
  4. Sigurnost i zaštita: Koristiti zaštitnu opremu prilikom rukovanja i primjene fungicida kako bi se zaštitilo zdravlje.

Redovno praćenje stanja malinjaka i brza reakcija na prve znake sive plijesni mogu značajno smanjiti štete i osigurati zdrav i kvalitetan urod. Upotreba Teldora ili Zenbyja u ovom kritičnom periodu može biti ključna za očuvanje maline pred berbu, naročito nakon kišnog perioda.

Primjećena hrđa maline u nasadima Polke

Zaštita maline, posebno jednogodišnjih sorti poput Polke, Polane i Amire, zahtijeva posebnu pažnju zbog pojave bolesti poznate kao hrđa maline, Phragmidium rubi-idaei. Ova bolest se manifestira u obliku žutih i narančastih točkica na licu listova i najčešće se pojavljuje nakon kišnog i vlažnog vremena, posebno u nasadima koji nisu pravilno održavani agrotehnički i na vrijeme.

Kemijski preparati na bazi difenkonazola su efikasni u suzbijanju ove bolesti

Hrđa maline može značajno utjecati na zdravlje biljaka i smanjenje prinosa, te je neophodno pravovremeno djelovati. Kemijski preparati na bazi difenkonazola, kao što su Score i Difcor su efikasni u suzbijanju ove bolesti.

Upravljanje zaštitom malina, ključno je za osiguranje uspješne berbe i očuvanje zdravlja biljaka. Korištenje prikladnih fungicida, pokazalo se kao učinkovit pristup u suzbijanju navedenih bolesti. Redovno praćenje stanja nasada i pravovremena primjena tretmana omogućava uzgajivačima da im se uspješno suprotstave i osiguraju zdrav i obilan urod. Također, i održavanje optimalnih agrotehničkih mjera ključno je za dugoročno očuvanje malinjaka i kontinuirani uspjeh u uzgoju.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Zaštita Sivaplijesan Hrđamaline Savjeti Berba2024


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda