Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bobičasti grm
  • 26.10.2023. 07:30

Koja je prednost jesenske sadnje bobičastog voća?

Ove voćne vrste su idealne za manje površine, okućnice, dvorišta, a možemo ih uzgajati u posudama na balkonima i terasama.

Foto: Depositphotos/baza178
  • 1.714
  • 129
  • 0

Bobičasto voće je idealno za ljude koji imaju manju površinu i ne mogu uzgajati klasična voćna stabla. Osim što ih odlikuju manje dimenzije, ovi grmovi nam mogu dati obilje svježih i sočnih plodova. U ovu grupu ubrajamo, malinu, kupinu, njihove hibride, ribiz, ogrozd, borovnicu, aroniju i slične vrste.

Prednost im je što se mogu uzgajati u posudama na balkonima i terasama, nisu zahtjevne, a odabirom sorti i hibrida neće trebati armaturu koja će ih pridržavati kao što je to slučaj s intenzivnim nasadima.

Kada ih sadimo i na kakvu lokaciju?

Sadnice voćnih grmova možemo teoretski saditi tijekom cijele godine, osim kad je zemlja zaleđena. Sadnja u jesen je najbolja, jer korijen ima vremena priviknuti se na nove uvjete i početi rasti. To će značiti da će na proljeće svu svoju snagu usmjeriti na vegetativni rast. U slučaju da imate sadnice golog korijena, ovo je idealno vrijeme da ih posadite. Sadnice u posudama su pogodne za sadnju tijekom proljeća jer korjenov sustav doživljava manji šok prilikom presađivanja.

U slučaju da imate sadnice golog korijena, da osigurate bujan rast prije sadnje na stalno mjesto prikratite izdanke kako bi olakšali ukorjenjivanje.

Kako i gdje posaditi aroniju?

Birajte osunčane lokacije koje su zaštićene od hladnih vjetrova. Za vrste koje pripadaju grupi šumskog bobičastog voća odgovarat će i polusjena. Izbjegavajte doline u kojima dolazi do stagnacije hladnih zemljišnih masa, kao i mjesta gdje je stagnacija vode. Odgovarat će im rahlo, rastresito i humusom bogato tlo. Neke vrste su zahtjevne u pogledu zemljišnih karakteristika, poput borovnice koja voli kiselu pH reakciju.

Veliki izbor vrsta i sorti

Dobrim odabirom različitih vrsta i sorti možemo osigurati dug period berbe njihovih plodova od ranog proljeća do kasne jeseni. Crveni, bijeli, crn ribiz i ogrozd su izuzetni voćni grmovi čiji se plodovi koriste svježi ili se prerađuju u sokove, želee, džemove, marmelade i pripremu slatkiša. Što se tiče ogrozda, postoje vrste bez trnja pogodne i da ih djeca beru. Ovi grmovi ne rastu previsoko i možemo ih uzgajati u posudama na balkonima i terasama.

Kako uzgajati ogrozd da plodonosi 15 godina?

Posljednjih godina se sve više sade remontne maline koje se u jesen pokose i na proljeće izraste vegetativna masa koja donosi plodove. Za ovaj tip nije potrebno podizati skupu armaturu i pogodne su za amaterski uzgoj.

Ne treba zaobići kupinu i hibride između maline i kupine koji se već duži niz godina mogu pronaći u rasadnicima.


Tagovi

Bobičasto voće Jesenja sadnja voćaka Sadnja maline Sadnja kupine Sadnja ogrozda Sadnja ribiza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.