Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saniranje voćaka
  • 23.01.2024. 07:30

Koje mjere poduzeti kada glodavci oštete deblo voćaka?

Veliki broj glodavaca je u ovim zimskim danima u potrazi za hranom. Najviše su ugrožena mlađa stabla. Što ranije pristupimo saniranju, to je veća šansa da se voćka oporavi.

Foto: Depositphotos/KrzysztofWinnik
  • 1.318
  • 94
  • 0

Zima stvara idilične pejzaže, ali donosi i mnoštvo problema voćarima. U ovo doba godine nastaju štete od glodavaca na deblima. Aktivni su miševi, voluharice, krtice.

Pojedinih godina njihova populacija može biti vrlo brojna, a štete velike. Potrebno je sanirati oštećenja kada ih primijetimo i zaštitimo deblo, spriječimo dostupnost. Kada se snijeg otopi, pristupa se obradi rane, jer su veće šanse da se stablo oporavi.

Za manja oštećenja premazi i lipova kora

Saniranje manjih rana i oljuštene kore obavlja se čišćenjem rubova rane do zdravog tkiva i prekrivanjem cijele površine. Koriste se voćarski vosak, namjenski premazi ili sami možemo napraviti glinenu masu. Bit će nam potrebna kanta ili druga posuda, glina i voda. Ovisno o površini koju trebamo prekriti uzmemo određenu količinu gline i dodamo u kantu, zatim nalijemo vodom da je bude 2 cm iznad gline. Povremeno promiješamo tijekom nekoliko sati da se sve grudice otope. Pamučne trake se natope ovom masom te obložimo oštećeno mjesto. Uklanjaju se u kolovozu.

Druga opcija je da za zacjeljivanje koristimo lipovu koru koja se priprema tako što 200 g narežemo na sitne komadiće, prelijemo s 1 l vode i kuhamo 40 minuta. Kada se prohladi, procijedimo i nanesemo na ranu koju umotamo papirom i folijom. Improvizirani zavoj se učvrsti špagom i ostavi do kolovoza.

Veće rane traže radikalnije mjere

Glodavci mogu skinuti koru na velikim dijelovima ili u obliku prstena oko cijelog debla.

Dabrovi na deblima znaju napraviti veliku štetu (Foto: M.C.Celić)

Kada je velika površina u pitanju, možemo se poslužiti presađivanjem kore s grana samog stabla. Ova metoda se koristi za mlađa stabla koja imaju elastičniju i vitalniju koru. Prvi korak je da se očisti rana, a zatim da se izreže dio s donatorske grane u istoj veličini i obliku. Presađivanje se obavlja prije kretanja vegetacije i cirkuliranja biljnih sokova. Pričvrstite elastičnim zavojem ili trakom, a tijekom vegetacije pazite na stablo (zalijevajte, prihranjujte, štitite od bolesti i štetnika).

Ako je stvoren prsten oko debla, potrebno je obaviti cijepljenje na most. Izvodi se na proljeće dok se voćka još nije aktivirala. U slučaju da je rana plitka i nije došlo do oštećenja kambija tretiranje se obavlja bordoškom juhom ili nekim drugim bakrenim sredstvom te se prekriva voćarskim voskom.


Tagovi

Oštećenje debla Saniranje debla Saniranje rana na deblu Voćarski vosak Glodavci Rane od glodavaca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.