Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere zaštite
  • 05.08.2023. 12:00

Koje su obvezne mjere na biljkama domaćinima sredozemne voćne muhe?

Iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede podsjećaju proizvođače bresaka, nektarina, smokava, šljiva i ostalih biljaka domaćina na obvezu provođenja mjera za sprječavanje širenja i suzbijanja sredozemne voćne muhe.

Foto: Depositphotos/vverve
  • 1.723
  • 100
  • 0

Proizvođači bresaka, nektarina, smokava, šljiva i ostalih biljaka domaćina sredozemne voćne muhe Ceratitis capitata dužni su poduzeti mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje ovog štetnika, podsjećaju iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

Kako ističe dipl.ing.agr. Ivana Tomac Talajić, obvezni su redovito krčiti samonikle biljke domaćine ove muhe na svojim posjedima kao i zapušteno poljoprivredno zemljište privesti poljoprivrednoj proizvodnji te ga redovito održavati i obrađivati u skladu s odredbama propisa koji uređuje njegovo održavanje, zaštitu, korištenje, namjenu, naknadu i raspolaganje.

Učinkovito uništiti ličinke

Nadalje, trebaju provoditi higijenske mjere prikupljanja i zbrinjavanja svih otpalih plodova s tla, odnosno provoditi mjere prikupljanja zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe, otkupa, sortiranja, pakiranja ili prikupljanja u skladištu plodova te ih zbrinjavati način kojim će se učinkovito uništiti ličinke ovog štetnika.

To, pojašnjava, mogu učiniti prikupljanjem plodova i zakopavanjem u roku od 24 sata te pokrivanjem slojem zemlje debljine minimalno 30 centimetara ili držanjem u hladnjačama na temperaturi od minimalno 0 °C najmanje 10 dana. Također, prikupljanjem u plastične vreće i čuvanjem u zatvorenim vrećama na otvorenom najmanje 10 dana

"Obvezni su omogućiti stručnjacima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu pristup biljkama u svrhu praćenja populacije sredozemne voćne muhe", napominje Tomac Talajić.

Nadzor provodi fitosanitarna inspekcija

Kako dodaje, inspekcijski nadzor nad provedbom mjera provodi fitosanitarna inspekcija u skladu s propisom kojim se uređuje područje biljnog zdravstva te poljoprivredna inspekcija u skladu s propisom kojim se uređuje održavanje, zaštita, korištenje namjena, naknada i raspolaganje poljoprivrednim zemljištem.

Ističe i da Dubrovačko-neretvanska županija s naglaskom na dolinu rijeke Neretve te administrativno područje gradova Opuzen, Metković i Ploče, općina Slivno, Kula Norinska i Zažablje predstavlja područje od posebnog gospodarskog značaja.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Inspekcijski nazdor Sredozemna voćna muha Higijenske mjere Ivana Tomac Talajić Suzbijanje štetnika


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"