Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sadnja
  • 21.09.2023. 07:30

Koje su prednosti jesenske sadnje voćnih sadnica?

Zašto je jesenska sadnja bolja od proljetne? Koje vrste su idealne da ih sada posadimo?

Foto: Depositphoto/baza178
  • 11.089
  • 595
  • 0

Pred nama je jesenska sadnja voćaka. U ovom razdoblju rasadnici, poljoprivredne ljekarne i centri imat će na raspolaganju velik izbor vrsta i sorti.

Prednosti koje osiguravaju uspjeh

Sadnja tijekom jeseni ima niz prednosti u odnosu na proljetnu. Sada lakše možete vizualno pregledati sadnice i utvrditi u kakvom su stanju stablo, grane, korijen, kakav je obujam rasta. Lakše se uočavaju simptomi bolesti i napada štetnika, kao i mehanička oštećenja. Puno je manji pritisak infekcija i štetnika, odnosno manja je njihova pojava jer ulaze u fazu mirovanja.

Većinu vremena neće trebati zalijevati posađene sadnice, jer bi s jesenskim mjesecima trebalo biti više oborina. Prilikom sadnje obavi se obilno zalijevanje i to je uglavnom dovoljno. Kiše će učiniti ostalo. Korijen se ima vremena oporaviti od šoka presađivanja i raste u novoj sredini tijekom jeseni, zime i ranog proljeća. Njegov rast i razvoj korijena se nastavlja sve dok temperatura tla ne padne ispod 5ºC.

Dolaskom proljeća mlada sadnica je spremna brzo krenuti u vegetativni rast.

Ako ih posadimo u proljeće, one se moraju u vrlo kratkom razdoblju oporaviti od šoka presađivanja, adaptirati na nove uvjete, ukorijeniti, pokrenuti rast korijena i vegetativnog prirasta. Zbog toga je bolji prijem posađenih u ovom godišnjem dobu.

Koje vrste i kada sadimo?

Vrste pogodne za sadnju u ovom razdoblju su: jabuka, kruška, breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja, višnja, orah, lijeska. Ne treba zaboraviti ni bobičaste grmove: ribiz, ogrozd, malinu, kupinu.

Jesen u voćnjaku: Kako posaditi jabuku?

Optimalno vrijeme sadnje ovisi o vremenskim prilikama i vrstama. Pravi trenutak je kada opadne lišće. Sadnice koje imaju goli korijen potrebno je osvježiti i hidrirati prije nego ih posadimo na stalno mjesto.

Najbolje je da korijen bude potopljen u smjesu organskog gnojiva (najbolje kravljeg stajnjaka), zemlje i vode u odnosu 1:1:1. To će pomoći njegovoj aktivaciji i bržem ukorijenjivanju. 


Tagovi

Voćne sadnice Sadnja voćnih sadnica Sadnja jabuke Sadnja kruške Sadnja oraha Jesenska sadnja Sadnja voćaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB