Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 14.08.2023. 10:30

Koliko je štetan crveni voćni pauk i kako ga suzbiti?

Visoke temperature pogoduju napadu crvenog voćnog pauka na stablima krušaka. Iako je ljeto, potrebno je u nekoliko navrata ishraniti stabla sa sredstvima koja u sebi sadrže bor i cink.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.618
  • 89
  • 0

Crveni pauk nije bezazleni štetnik. Upravo mu pogoduje toplo i suho vrijeme pa zato i pravi najveću štetu tijekom ovih mjeseci. Pauk ima najčešće osam generacija godišnje, a osim krušaka, napada i ostale voćke, najviše jagode, breskve, jabuke i druge. 

Dolazi do sušenja listova

Simptomi se ogledaju u pojavi žućkastih točaka u kojma su ličinke narančaste boje, na gornjoj ili donjoj strani lista koje kasnije mijenjaju boju u crvenkastu ili smeđu. Ubrzo nakon toga dolazi do sušenja listova, a u slučaju jačeg napada, do njegove potpune deformacije i sušenja.

Potrebno je zahvatiti obje strane lista

Najbolji preparati za suzbijanje crvenog pauka su na bazi abamektina koji je vrlo otrovan za pčele zbog čega treba paziti na termine prskanja. Najbolje je u večernjim satima kada pčele ne lete.

Ne bi trebalo prskati tijekom sunčanih dana jer su preparati s abamektinom, kao bazom, fotolabilni i brzo isparavaju na suncu. Potrebno je zahvatiti obje strane lista da bi efekt bio zadovoljavajući.

Bor i cink za bolji rod u idućoj godini

Imajući u vidu da je asimilacijska površina listova u rano proljeće, pred cvjetanje i tijekom cvjetanja biljaka, manja u odnosu na punu vegetaciju, ljetni mjeseci, naročito srpanj i kolovoz, idealni su za tretmane voćaka sredstvima koja u sebi sadrže bor i cink. Biljke će, posredstvom listova, unijeti ova dva mikroelementa i akumulirati ga za narednu sezonu. Ovo će posebno doći do izražaja nakon berbe kada krene povlačenje hranjivih tvari iz stabla u deblo i korijen.

Bor i cink, među ključnim su elementima za klijanje tučka i prodor peludi do njegovog žiga. Biljka će, tretmanima tijekom ljeta, sačuvati rezerve za naredno proljeće, slično kao što radi i s dušikom koji se biljkama daje posredstvom uree poslije berbe, kada počne promjena boje lista pa sve dok ne počnu otpadati lisne plojke.

Ako stabla nemaju dovoljno bora, doći će do deformacije ploda

Međutim, ako stabla nemaju dovoljno bora, doći će do deformacije ploda što se najbolje vidi po naboranosti, naročito u gornjoj zoni. Drugi simptom je nedostatak zelene boje na plodovima što je posebice vidljivo tijekom ljeta. Zato je ishrana ovim elementom od velike važnosti počevši s njom rano u proljeće i ponovo, najkasnije od srpnja. 

Uz bor i cink mogu se dodati i kristaloni koji u sebi imaju više fosfora i kalija jer će i oni biti važni za bolje cvjetanje i oplodnju u sljedećoj vegetaciji. Najbolje je koristiti žuti i zeleni kristalon koji u sebi ima i nešto više dušika. 


Tagovi

Crveni pauk Bor Cink Abamektin Urea Ishrana borom


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje