Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba lubenica
  • 28.06.2023. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen, Ploče, Slivno, Metković

Krenula berba lubenica u dolini Neretve

Iza proizvođača je izuzetno zahtjevna godina, posebice u gornjem dijelu doline Neretve, gdje je dobar dio nasada stradao od tuče. Kakva su očekivanja uroda, otkrio nam je prvi čovjek Udruge proizvođača

Foto: Željko Bjeliš
  • 2.246
  • 268
  • 0

Romansa, Bretona, Fantazija, Senzacija i druge sorte, polako s neretvanskih polja stižu na domaće tržište. Riječ je, dakako, o lubenicama čija je berba započela ovih dana. 

Iza proizvođača je izuzetno zahtjevna godina, posebice u gornjem dijelu doline Neretve, Metkoviću i okolici gdje je dobar dio nasada stradao od tuče. Daleko bolje prošao je donji dio, Opuzen, Slivno, Ploče gdje se šteta zbog obilnih kiša brojila tek na manjim parcelama koje su van sustava bivšeg PIK-a Neretva odnosno uređenog sustava odvodnjavanja viška oborina. 

"Općenito se u Dolini očekuje prosječan urod od oko 12.000 tona", otkriva nam Željko Bjeliš, predsjednik Udruge proizvođača povrća i agruma "Neretvanska mladež" ističući da je unatoč, zbog vremenskih neprilika neizvjesnoj proizvodnji, kvaliteta treću godinu zaredom na iznimno visokoj razini. 

Otkupna cijena 

Očekivanja su stoga da će i otkupna cijena pratiti kvalitetu posebice stoga što je na domaćem tržištu ove godine daleko manje uvozne. Iako je, kaže, teško kalkulirati jer prava sezona tek dolazi, jasno je da je Italija imala velike štete zbog strašnih poplava koje su pogodile tu zemlju, a podbacila je i kvaliteta grčke lubenice. 

"Prema onome što sam vidio u trgovačkim lancima, naša je za tri klase kvalitetnija", hvali Bjeliš. 

Ubiru se prve lubenice s neretvanskih polja 

Otkupna cijena u prvim tjednima očekuje se na razini 40-50 eurocenti po kilogramu, za neke sorte i do 70 centi, a u maloprodaji do 80 eurocenti. Dakle, nekadašnjih tri do šest kuna. 

"Što je zadovoljavajuće", napominje. 

Doznajemo i da se posljednjih godina selekcijom došlo do 5-6 sorata koje se najčešće sade u ovom dijelu Lijepe naše (dio naveden gore, op.a.). Pokazale su se najbolje, a isto tako su tražene u trgovačkim centrima jer je riječ o lubenicama u prosjeku teškim 10-ak kilograma (8-12) na koje se naše tržište naviknulo. 

"Proizvodi se i nešto mini lubenica koje većinom kupuju turisti, ali još to nije ništa značajno", kaže nam prvi čovjek Udruge proizvođača uz nadu da će vrijeme poslužiti i da cijena barem prvih tjedana neće naglo "kliznuti" kako je znala posljednjih godina. 


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Sinonim: bostan | Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Lubenica Berba lubenica Dolina Neretve Prosječan urod Kvaliteta Željko Bjeliš


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"