Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Niske temperature
  • 05.04.2023. 14:20

Kritični dani: Upitna sudbina ovogodišnje proizvodnje voća

Narednih nekoliko dana odredit će sudbinu ovogodišnje proizvodnje voća. Očekuju se niske temperature i to u najgorem periodu razvoja voćaka

Foto: Marija Lazarević
  • 1.172
  • 100
  • 0

Meteorolozi najavljuju niske temperature zbog čega je moguća šteta na voćkama. 

Narednih nekoliko dana odredit će sudbinu ovogodišnje proizvodnje voća. Očekuju se minusi i to u najgorem periodu razvoja voćaka jer su ili u fazi punog cvjetanja ili fazi precvjetavanja, kada su još osjetljivije na niske temperature.

Koštičave voćke najugroženije

Većina voćnih vrsta u fazi punog cvjetanja može izdržati temperature do -2 stupnja. Ako budu niže, ne mora biti velikih šteta, pod uvjetom da ne traju duže od dva do tri sata. Najugroženije vrste su breskva, šljiva, trešnja, višnja i marelica. 

Imajući u vidu da meteorolozi ne mogu sa sigurnošću predvidjeti jačinu, može se dogoditi da na pojedinim lokacijama, temperature budu i niže. Ključno je koliko će dugo trajati i hoće li nebo biti vedro. Ako vrijeme bude oblačno, mraza neće biti, kao i u slučaju da bude laganog povjetarca.

Zaštita od mraza može i mora početi

Većina sorti jabuka su u fazi zelenih buketića ili ružičastog pupa i na njima ne bi trebalo biti većih problema, kao i kod dunja i borovnica.

Prskati aminokiselinama i orošavati voće

Mjere zaštite podrazumijevaju prskanje aminokiselinama šest do 12 sati prije mraza, ali djeluju do -2 stupnja.

Orošavanje se pokazalo kao najbolja opcija

Orošavanje se pokazalo kao najbolja opcija i s prskanjem treba početi kada temperatura padne na 0 stepeni, a s orošavanjem se prestaje dva sata po prestanku mraza.

 


Tagovi

Mraz Niske temperature Orošavanje Aminokiseline Zaštita od mraza


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.