Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sortiment kruške
  • 04.09.2023. 18:00

Kruška budućnosti Eden Gold stiže na tržište - zašto je posebna?

Otporna je na visoke temperature, plamenjaču i psilide. Pritom je rodna, a plod je hrskav, sočan i sladak, tvrde njezini kreatori

Foto: Depositphotos/A.Nestorov (ilustracija)
  • 12.647
  • 665
  • 0

Kruška budućnosti Eden Gold, kako ju već sada nazivaju njezini kreatori, uskoro bi mogla stići na tržište, piše Freshplaza. Navode da se radi o produktivnoj sorti s velikim agronomskim prednostima koja se odlikuje otpornošću na bolesti, dobro se čuva i ima dobre organoleptičke osobine. Nastala je križanjem Nashi i Coscia kruške od izraelskog uzgajivača Ben Dor.

Escande rasadnik je krajem kolovoza predstavio puni potencijal nove sorte u francuskoj arborikulturnoj eksperimentalnoj stanici "La Pugère" u Bouches-du-Rhône, gdje se trenutno testira. Ovaj rasadnik je zadužen za njen razvoj u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu i Maroku.

Plodna i produktivna sorta

"Ono što je danas sigurno je da imamo krušku koja će biti lider u budućnosti", objašnjava Benoit Escande. Navodi da sorta vodi porijeklo iz zemlje u kojoj temperature dostižu 42 do 45°C i zbog toga će se lako prilagoditi toploj i suhoj klimi juga Francuske. Odlikuje se visokom produktivnošću, a otporna je na plamenjaču i manje je napadaju psilide. Ističe se po svom okusu i organoleptičkim osobinama. Plodovi su hrskavi, sočni, slatki, s neobičnom teksturom.

Još se provode istraživanja

Komercijalno predstavljanje nove kruške se ne očekuje još dvije godine. Escande rasadnik je potpisao ugovor s eksperimentalnom stanicom za provođenje ispitivanja, jer za sada nemaju pouzdane, mjerljive i ponovljive podatke.

U Saint-Rémy-de-Provenceu trenutno se provode pokusi berbe i očuvanja. Ondje također tvrde da se nova sorta odlikuje dobrim rokom trajanja, koja polako sazrijeva i ostaje čvrsta. Obavljena ispitivanja skladištenja u klasičnim hladnjačama su pokazala da nakon pet, šest i sedam mjeseci čuvanja nisu uočeni unutrašnji poremećaji. Ističe da će ove godine vršiti daljnja ispitivanja, s pet datuma berbe, kao i normalno skladištenje na hladnom.

Escande kaže da će se moći pridružiti svako tko želi pod uvjetom da proizvodi prema preciznim specifikacijama: "Morate biti u stanju proizvesti određeni prinos i to učiniti kako treba. Ideja je da se voće dovede do potrošača u njegovoj najboljoj kvaliteti."


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Kruška Sorta kruške Nova sorta kruške Eden Gold kruška Sortiment kruške Otporna kruška


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.