Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici kruške
  • 09.09.2023. 12:00

Kruškin cvjetar javlja se u jesen. Sada primijenite mjere zaštite

U jesen se primjećuju mali otvori na pupoljcima. U te otvore ženke će položiti jaja, a u proljeće se cvjetni pupoljci ne otvaraju i polako se suše.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.368
  • 79
  • 0

Kruškin cvjetar (Anthonomus pyri) je jedan od najznačajnijih štetnika kruške. Pri jačem napadu, ako se ne reagira na vrijeme, u stanju je uništiti i do 70 posto cvjetova kruške. Ovaj štetni insekt napada samo navedeno voće i može se naći svugdje gdje ima nasada kruške.

Polaganje jaja kreće na jesen

U jesen se primjećuju mali otvori na pupoljcima. U te otvore ženke će položiti jaja, a u proljeće se cvjetni pupoljci ne otvaraju i polako se suše. Takav izgled se u proljeće lako može pogrešno pripisati kasnom mrazu.

Međutim, u njima se nalazi žućkasta ličinka. Odrasli cvjetar je kornjaš, boje hrđe. Na pokrilcima ima ravnu, poprečnu svijetlu liniju. Dužina tijela oko pet milimetra. U svibnju-lipnju progrizu okrugli otvor na pupoljku, napuštaju ga i nakon kraće dopunske ishrane povlače se na skrovita mjesta na ljetnu diapauzu do jeseni. Nakon ljetne diapauze, odrasle jedinke javljaju se u jesen, obično u rujnu do polovice listopada.

U proljeće se javljaju ličinke kruškinog cvjetara, otjerajte ih octom i začinima

Po pojavi odrasli kukci se dopunski hrane, a zatim dolazi do parenja i polaganja jaja. Jaja polažu u cvjetne pupoljke tako što izbuše otvor na gornjem dijelu i u osnovi polože po jedno jaje. Iz jaja se pile ličinke koje se hrane tkivom cvjetnog pupoljka i na taj način unište nekoliko cvjetova, odnosno čitavu cvast.

Odrasli insekt izgrize pupoljke već u jesen, rujan i listopad, odlažući najčešće po jedno jaje u svaki. Prezimljavaju jaja ili ličinke, ukoliko su vremenski uvjeti povoljni. Ima jednu generaciju godišnje.

Što činiti?

Tretiranje se obavlja prije odlaganja jaja, odnosno u rujnu i listopadu, ukoliko je u proljeće primijećena veća šteta u voćnjaku. Plodovi trebaju biti već obrani.

Na proljeće može uništiti čitavu cvast

Tretiranja su moguća i sredinom svibnja, odnosno s izlaskom odraslog cvjetara iz pupoljka, prilikom njegove dopunske ishrane. Koristiti preparate na bazi aktivnih tvari iz grupe piretroida (alfa-cipermetrin, cipermetrin, bifentrin, deltametrin i drugo).


Tagovi

Kruškin cvetojed Štete Opis štetočine Ciklus razvoja štetočine Septembarske i oktobarske štete Tretman insekticidima po berbi plodova


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.