Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 17.03.2024. 13:30

Kruškin cvjetar može uništiti i do 80 posto uroda, čime tretirati?

Štetnik se, ako je položeno jaje u pupoljak, najlakše uništava insekticidima koji djeluju parama, ali je takvih sve manje na tržištu.

Foto: Bojan Kecman
  • 17.535
  • 933
  • 0

Početkom ožujka ili ranije, na pupoljcima se vide smeđe rupice u kojima se nalaze jaja kruškinog cvjetara (Anthonomus pyri).

Krajnje je vrijeme za tretman protiv ovog štetnika jer je vegetacija ove godine vegetacija krenula skoro mjesec dana ranije u odnosu na prošlu, što je dovelo do njegove ranije pojave na voćkama koji može načiniti ogromnu štetu u nasadima krušaka.

Uništava tkivo cvijeta

Ženka prezimljava u tlu ili na stablima i rano u proljeće polaže jaja na pupoljke. Mjesto polaganja jaja je u obliku male smeđe rupice. Pupoljci će se otvoriti, ali će mnogi imati crnu boju jer će ličinka, koja se razvija nakon dva do tri tjedna, uništiti tučak cvijeta. Štetnik može uništiti i do 80 posto uroda ako se na vrijeme ne reagira. Ličinka je žućkaste boje.

Rano u proljeće polaže jaja na pupoljke

Odrasli cvjetar je kornjaš, smećkaste boje, duge rilice. Dužina tijela je oko pet milimetra. Odrasle jedinke javljaju se u svibnju, kada izlaze iz pupoljaka, a onda odlaze na dopunsku hranu, nakon čega idu na prezimljavanje. Insekt zna odlijegati jaja i ranije, u kasnu jesen, najčešće po jedno u svaki pupoljak. Ima jednu generaciju godišnje.

Kako se riješiti ovog štetnika?

On se, ako je položeno jaje u pupoljak, najlakše uništava insekticidima koji djeluju parama, ali je takvih sve manje na tržištu. Najbolji su bili insekticidi na bazi klorpirifosa, međutim već duže vrijeme su zabranjeni. Dosta posla obavljaju crveno, plavo ili bijelo ulje, kao i vapno, odnosno zimsko prskanje rano u proljeće ili prije, u ranu jesen. Tretiranja su moguća i sredinom svibnja, odnosno s izlaskom odraslog cvjetara iz pupoljka, prilikom njegove dopunske hranidbe.

Djelomično dobri rezultati mogu se dobiti sa začinima (foto: Karolina Rastija)

Dobrim su se pokazali insekticidi na bazi gama i lambda-cihalotrina, kao i deltametrina. U svakom slučaju, najbolje je da proizvođači konzultiraju stručnjake za zaštitu voća.

Što se tiče ekološke zaštite, ona nije laka. Djelomično dobri rezultati mogu se dobiti sa začinima kao što su papar i čili paprika, uz dodatak octa i češnjaka, kao i cimeta.

I začini mogu djelovati parama, ali se lakše ispiru s površine pupoljka zbog čega bi tretman trebalo ponoviti. 


Tagovi

Tučak Gama cihalotrin Lambda cihalotrin Kruškin cvjetar Larva cvjetara Štetnik na kruški Zaštita kruške Anthonomus pyri


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled