Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brist d.o.o.
  • 09.12.2023. 10:30
  • Istarska, Vodnjan

Lena Puhar O'Grady: Posjet Gordona Ramseya otvorio nam je američko tržište

Amerika je velika, ali razina poznavanja i potražnje za ovakvim proizvodom manja je nego u Europi. Amerikanci ne poznaju tu razinu kvalitete - koriste maslinovo ulje, međutim još je tu posla u edukaciji potrošača i prezentaciji, ističe Puhar O'Grady.

Foto: Blanka Kufner
  • 1.160
  • 92
  • 0

Prije dva desetljeća Silvano Puhar kupio je zapušteni maslinik s 57 maslina starijih od sto godina, oslobodio ih gustiša i revitalizirao. Prva ulja su se odlično pokazala, a hobi je prerastao u ljubav pa je polako krenuo kupovati okolnu zemlju ili ju uzimati u zakup.

Maslinik je smješten u neposrednoj blizini Vodnjana na fantastičnoj lokaciji s pogledom na Brijune i, što je mnogo važnije, specifičnom mikroklimom. Prostire se na skoro 10 ha s 2750 maslina uglavnom istarskih autohtonih sorti, najvećim dijelom vodnjanske buže.

"Jedinstven je jer je u jednom komadu što olakšava proizvodnju, obradu i ostalo”, rekla nam je Silvanova kći Lena Puhar O'Grady na ovogodišnjim Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu.

Starih nasada imaju malo, a unatrag dva desetljeća svake godine sade nove. Ove godine su proizveli 10.000 litara ulja.

Novi nasad žižolere

Danas imaju dosta istarske bjelice, rosignole, a u zadnjih 6 godina stvorili su novi nasad žižolere. U planu im je buteljirati monosortno ulje ove sorte. Žižolera je prekrasna i reakcije na nju su izvrsne, ističe naša sugovornica.

"Ulje je iznimno bogato aromama, vrlo skladno - kao 'nabrijana' buža - jedna ugodna gorčina koju prati lijepa pikantnost. Veselim se buteljiranju kada ćemo imati dovoljne količine da je počnemo plasirati na tržište kao monosortno ulje”, zadovoljno će Lena.

Također je izrazito otporna na štetnike. Njima je prvi puta rodila nakon četiri godine i iznenadilo ih je koliko je bio bogat urod. "Ove, pete godine smo također imali bogat i zdrav plod”, priča nam.

Obiteljski posao

U obitelji svatko radi svoj dio posla. Silvano brine o proizvodnji, berbi, slaganju ulja u čemu sudjeluje i Lena koja je završila tečaj za certificiranog kušača ulja pa za nju kažu da je nos ovog malog tima.

Ona se također bavi marketingom, promocijom, vodi društvene mreže i prezentacije, a njen suprug Paul O'Grady vodi posao, brine o izvozu i međunarodnim partnerima. Majka Ines je tiha eminencija, stalna potpora u svakom pogledu i stup koji nosi ostatak ekipe.

Masline beru ručno, a posao odrađuje lokalno stanovništvo s dugogodišnjim iskustvom. Bere se sortno, što znači da prate zriobu svake sorte jer je ključno ubrati plod u pravom trenutku. To je posao koji traži iskustvo, znanje i brzinu.

Voze masline u uljaru nekoliko puta dnevno kako bi išli u preradu istoga dana. Važno je i skladištenje na kontroliranoj temperaturi u inox bačvama i pod inertnim dušikom radi spriječavanja oksidacije. Na taj način moguće je imati dobro ulje i do dvije godine.

Uzorke šalju samo na svjetski priznata natjecanja gdje su s bodovima uvijek pri vrhu. Drže konstantu i time se kvalitetom stavljaju u kontekst svjetske proizvodnje, navodi Lena.

Posjet Gordona Ramseya

U masliniku su u sklopu snimanja emisije 'Uncharted with Gordon Ramsay' prije nekoliko godina ugostili poznatog chefa. Američki National Geographic istraživao je istarsko maslinovo ulje te naišao na njihovu priču koja im se učinila najautentičnijom u ovom podneblju.

Ramsay obilazi različite zemlje u potrazi za zanimljivim namirnicama od kojih spravlja obrok obično u duelu s lokalnim chefom. Lena ističe kako je riječ o izrazito dragoj i zanimljivoj osobi, a slavnog je chefa učila kako rezati masline.

"Kušali smo ulje u srcu maslinika i bio je najiskrenije oduševljen njegovim mirisima i okusima”, prisjeća se. Njihovo je ekstra djevičansko maslinovo ulje koristio za zadnji cooking show u kojemu je ona, uz ostale sudionike, bila član žirija.

Američko tržište

Osim što je posjet bio vrlo zabavno iskustvo, otvorio im je američko tržište. Pronašli su distributera te sada već treću godinu zaredom izvoze ulje preko Atlantika. U to vrijeme su im na imanje također počeli dolaziti Amerikanci što znači da su se stvari lijepo poklopile.

Za sada nije riječ o velikim količinama, naime to je još uvijek nišni proizvod. "Amerika je velika, ali razina poznavanja i potražnje za jednim takvim proizvodom, osim što je Amerikancima mnogo toga dostupnije, manja je nego u Europi”, govori.

Pojašnjava nadalje kako oni ne poznaju tu razinu kvalitete. Poznaju maslinovo ulje, koriste ga, međutim još je tu posla u edukaciji potrošača i prezentaciji, ističe. No, njihova ulja postižu dobru cijenu što je odličan pokazatelj za budućnost.


Fotoprilog


Tagovi

Brist d.o.o. Vodnjan Istravirgin Lena Puhar O'Grady Gordon Ramsey Ekstra djevičansko maslinovo ulje


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."