Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riječ stručnjaka
  • 25.06.2024. 09:00

Ljetni radovi u nasadima jabuke - na što posebno obratiti pažnju?

Obavlja se prva procjena prinosa koja služi kao osnova za ugovaranje plasmana jabuke.

Foto: Depositphotos/coendef
  • 3.536
  • 203
  • 0

Tijekom ljetnih mjeseci nasadi jabuke ulaze u nešto mirniji i tehnološki manje zahtjevan period. Primarni porast mladica se završava, kao i faza drugog (lipanjskog) opadanja plodova.

"Zaštita od najvećeg broja bolesti i štetnika je pri kraju, tako da se dobro štićeni nasadi rutinski privode krajnjem cilju, a to je berba. U slučaju da je došlo do probijanja sustava zaštite voditi računa da zaraze ostanu lokalizirane i ne dođe do povećanja šteta", upozorava stručni savjetnik za voćarstvo i vinogradarstvo Zoran Janković.

U ovom periodu, dodaje, posebno treba obratiti pažnju na uzročnike pjegavosti lista i krastavosti ploda (Venturia inaequalis) gdje sekundarne (konidijske) zaraze mogu načiniti veliku štetu, a svaka kiša predstavlja potencijalni rizik.

"Problem mogu napraviti druga i treća generacija jabučnog savijača Carpocapsa pomonella, kao i napad crvenog pauka Panonychus ulmi i Tetranychus urticae.

Kako smo ranije pisali, za suzbijanje čađave pjegavosti i krastavosti ploda mogu se primijeniti fungicidi. Neki od njih su protektivni, tako da sprječavaju nastanak infekcije, a drugi djeluju na patogen i izvjesno vrijeme poslije ostvarene zaraze.

Procjena roda

U ljetnom periodu, navodi ovaj savjetodavac, obavlja se prva procjena prinosa, koja služi kao osnova za ugovaranje plasmana jabuke. U jabučnjacima, posebno onim sa smanjenim prinosom uvjetovanim alternativnošću ili jačim proljetnim mrazevima, preporučuje se izvođenje zelene rezidbe.

Obratiti pažnju na štetnike i bolesti (Foto:Depositphotos/rixipix)

"Obavljanjem kvalitetne zelene rezidbe postiže se više korisnih efekata. Uklanjanjem vodopija i drugog prirasta smanjuje se bujnost stabala, a samim tim i povećava razvoj rodnog potencijala za sljedeću godinu", kaže Janković, dodajući da se smanjenjem lisne mase postiže veća prozračnost krune stabla.

Zelena ili ljetna rezidba, da ili ne?

"Time se omogućava bolja obojenost kod crvenih sorti, a istovremeno se smanjuje potencijal zaraze gljivičnim bolestima. U ogoljenim dijelovima krune prirast se ostavlja i postavlja (povijanjem) u položaj u kome će se potencirati formiranje rodnih pupoljaka."

Nastaviti sa zaštitom 

Kako dalje savjetuje, poželjno je nastaviti s primjenom preparata na bazi kalcija zbog sprječavanja pojave gorkih pjega, kao i drugih fizioloških poremećaja. Na taj način se omogućava kvalitetnije i dugotrajnije skladištenje plodova.

Redovno održavati zemljište (Foto: Juljijana Kuzmić) 

"Treba koristiti preparate koji nisu na dušičnoj bazi. Dušik u ovom razdoblju ima negativan učinak jer potiče porast i produžava vegetaciju biljaka koje ne uspijevaju ući pripremljene u period zimskog mirovanja i kao takve su osjetljivije na niske zimske temperature."

Što se događa s plodom šljive, jabuke i kruške ako su ljetne temperature iznad prosjeka?

Preporučuje se upotreba sredstava na bazi aminokiselina kao redovna mjera, a pogotovo u razdobljima visokih, tropskih temperatura, kao i situacijama kada su oscilacije temperature velika. Time se pospješuju fiziološki procesi koji čine biljku otpornijom na stres.

"Redovno održavati zemljište, kako u redu, tako i međuredovima. Obradu u redu održavati frezom, a međuredni prostor u nasadima s navodnjavanjem zatravljen. U nasadima bez sustava za navodnjavanje međuredove održavati kao jalovi ugar", zaključuje ovaj stručnjak.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Zaštita jabuke Bolesti jabuke Zoran Janković Krastavost ploda Jabuka Jabučni savijač


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"