Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Burin
  • 06.02.2024. 15:00
  • Istarska, Vodnjan

Lorenzo Bieziol: Vode me tradicija i želja za nadogradnjom onoga što su pokrenuli preci

Lorenzova nit vodilja je usklađivanje moderne tehnologije i tradicije, a s proizvodima se širi i na inozemno tržište.

Foto: Blanka Kufner
  • 806
  • 92
  • 0

Nositelj OPG-a Burin, 30-ogodišnji Lorenzo Bieziol iz Vodnjana, ljubitelj je prvenstveno vinarstva, ali i maslinarstva.

"Najveća razlika između proizvodnje vina i ulja je u tome što posao vinara počinje tek kada u rukama ima najbolju sirovinu. Kod ulja je situacija drugačija - kada uberemo najljepši plod, ako uljara svoj posao odradi izvrsno i proizvod se vrhunski uskladišti, ulje će biti perfektno”, opisuje Lorenzo.

Ističe nadalje kako nastanku istarskih najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja - koja su dokazano u samom vrhu svjetske klase, uvelike pridonosi mikroklima južne Istre.

Vinarstvo mu je strast

Glavninu nasada maslina obitelji čine autohtone sorte Buža, Carbonaca, Moražola i Žižolera. Osim preko 2000 stabala maslina, na imanju brinu i o 5000 trsova loze.

Lorenzo je nositeljem gospodarstva postao 2019. Po struci je enolog, inženjer vinarstva i vinogradarstva, a agronomski fakultet je završio u Italiji, u Udinama. U proizvodnju vina upustio se sam iz nule već s 15 godina.

Postepeno raste, svake godine nešto dodatno uloži u tehnologiju i posadi nove trsove. Sjeća se kako je još kao dijete bio nestrpljiv u očekivanju berbe grožđa.

"Nije lako kretati od nule, bilo da se radi o vinogradarstvu ili maslinarstvu. U poljoprivredi tek treća generacija uspijeva bolje živjeti od poljoprivrede, i to pod uvjetom da su prve dvije stvorile nešto ozbiljnije”, kaže Lorenzo, dodajući kako nestabilnosti na tržištu situaciju dodatno otežavaju.

S obzirom da vinarsku priču tek gradi, glavnina prihoda stiže od maslinarstva. Vino mu je strast u koju ulaže ogroman trud, puno ljubavi, ali i velika financijska sredstva.

Odmalena učio uz djeda

Najveću ulogu kod odabira zanimanja kod njega su odigrali tradicija i snažna želja za nastavkom razvoja onoga što su počele graditi generacije prije njega. Iako je imao samo 7 godina kada je ostao bez djeda, dan-danas se sjeća što je uz njega naučio o maslinama.

"Cijela priča započinje s 200-tinjak maslina koje danas broje i do 300 godina starosti. Krajem prošloga stoljeća moj otac je dvije godine krčio zarasle parcele i doveo u red stara stabla. Potom je iz godine u godinu povećavao broj nasada”, opisuje.

Prije 15-ak godina od države uzimaju u zakup dodatnih 5 ha zemljišta i tada proizvodnja postaje ozbiljnija. S preko 2.000 stabala i izuzetno kvalitetnim uljem, danas čine značajan dio poljoprivrede na Vodnjanštini.

Na potezu od Fažane do Barbarige, zbog pogodnih uvjeta, stotinama godina je prisutan najveći broj maslina u Istri. Lokalno stanovništvo se stoga zna šaliti kako se od Vodnjana do Fažane "more dojti skačući s ulike na uliku".

Dobra godina

Lorenzo je zadovoljan prošlogodišnjom berbom pa čak navodi da je njihov OPG imao preko 50 posto više uroda od bilo koje godine prije.

"Ženska buža je izuzetno dobro rodila i ulja su ekstremno visoke kakvoće. No i druge sorte su dale izvrstan i obiman plod, kaže nam te dodaje da je i kvalitetom vina iznimno zadovoljan.

Njegova je nit vodilja usklađivanje moderne tehnologije i tradicije, a s proizvodima se širi i na inozemno tržište, prvenstveno u Austriju i Njemačku.

OPG Burin prisustvuje svim sajmovima i događanjima preko 20 godina, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Na Istravirginu, gdje smo razgovarali s Lorenzom, izlažu također od samih početaka.

S obzirom da je i profesionalni degustator maslinovog ulja, naglasio je da mu je najveće zadovoljstvo educirati potrošače kako pravilno degustirati te kako prepoznati vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje.


Tagovi

OPG Burin Vodnjan Istravirgin Ekstra djevičansko maslinovo ulje Lorenzo Bieziol


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled