Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ristić Valter
  • 03.12.2023. 10:30
  • Istarska, Vodnjan

Manuel Ristić: Od poljoprivrede se može dobro živjeti, ne samo od maslinarstva

Do sada smo dugi niz godina ulagali u proizvodnju, ali potrebno je uložiti i u brand. Rebranding itekako ima smisla, nas je taj potez gurnuo naprijed - isplati se ulagati, smatra Manuel.

Foto: OPG Ristić Valter
  • 1.932
  • 125
  • 0

Na ovogodišnjem Istravirginu u Vodnjanu moglo se, kao i prošlih godina, kušati i kupiti brojna visokokvalitetna ekstra djevičanska maslinova ulja.

Jedan od štandova privukao nas je zanimljivom ambalažom, za maslinovo ulje poprilično neuobičajenim oblikom boca, što nas je potaklo da se pobliže upoznamo s proizvođačem. Naš sugovornik bio je Manuel Ristić iz OPG-a Ristić Valter.

"Nositelj gospodarstva je otac koji je u mirovini, dok brat i ja većinu slobodnog vremena nakon redovnih poslova posvećujemo maslinarstvu”, rekao nam je odmah na početku razgovora mladi Vodnjanac.

Brand Lacusso

Trenutno obrađuju nešto više od 10 hektara na kojima je zasađeno skoro 3000 stabala. Sva ulja rade monosortno, a od sorata imaju tri: bužu, leccino i istarsku bjelicu.

Najbitnija im je buža koju su prije 14 godina prvu i zasadili - na području Vodnjana poznatom kao Lacusso po čemu je brand dobio ime.

"Majčin otac Bruno se nekada bavio maslinarstvom. Tada smo imali manje od sto stabala. Kako se s vremenom kod oca Valtera i nas dvojice sinova razvila ogromna ljubav prema maslinama, povećavali smo proizvodnju da bi sada bili na brojci od nekoliko tisuća stabala”, opisuje Manuel.

Danas je u uzgoj, održavanje, branje, preradu, promociju i prodaju uključena cijela obitelj. Osim Valtera, kao nositelja OPG-a, i sinova Alexa i Manuela, uključena je i njihova majka Ingrid te supruge Luana i Tihana.

Najbitnija im je buža, poznata u Vodnjanu kao Lacusso po čemu je brand dobio ime

Ne žele stati s rastom pa već sljedeće godine planiraju zasaditi 500 novih maslina, ”otvoriti novu sortu, najvjerojatnije rosciolu, odnosno rosulju”, navodi. Tako su odlučili jer sva njihova stabla imaju uzgojni oblik polikonične vaze, a smatraju da je rosulju relativno lako oblikovati na ovaj način.

Prednosti tog oblika su prozračnost, istovremeno dozrijevanje ploda na svim granama, lakša borba sa štetnicima i lakša obrada. Ovaj oblik krošnje dakle omogućava dobivanje najvećeg učinka osvijetljenosti krošnje, plodonošenja i kvalitete ulja uz najmanji utrošak vremena i novaca.

Berba i proizvodnja

Kada dođe vrijeme berbe, u pomoć pristiže rodbina, ali imaju potrebu angažirati još berača. "To je ogroman posao - berba je danas najveći problem jer nije lako doći do dovoljnog broja ljudi za odraditi toliko posla u kratko vrijeme”, govori Manuel.

Sva ulja prerađuju u uljari Chiavalon s kojom, kako ističe, odlično surađuju. Od njih dobivaju izvrsne savjete vezano za uzgoj, preradu, skladištenje, brendiranje i ostalo.

Ulja filtriraju netom nakon prerade, potom slijedi skladištenje u inox posude, a čuvaju ih pod inertnim plinom u prostoru gdje se hlade klima uređajem. Rade sve potrebno kako bi pravilno skladištili.

Istravirgin predstavio najbolja maslinova ulja, dodijeljeno i 16 oznaka IQ

Od ukupne godišnje proizvodnje koja iznosi blizu 3000 litara, veliki dio plasiraju na kućnom pragu. Kupci su većinom domaći, ali nakon odrađenog rebrandinga, dolazi im također sve više stranih. Naime, dizajn branda i etikete koji smo vidjeli na 17. Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu izradili su prošle godine.

Rebranding se isplati

Prije odluke o redizajnu, odnosno rebrandingu, imali su sasvim drugačiji oblik boca i etiketu. Manuel nam je ispričao kako je do boca bilo jako teško doći te da ih nabavljaju u inozemstvu.

"Rebranding itekako ima smisla, nas je taj potez gurnuo naprijed. Isplati se uložiti, od marketinga na dalje. Do sada smo dugi niz godina ulagali u proizvodnju, puno je to mehanizacije, opreme za skladištenje i ostaloga”, rekao nam je.

Sljedeće godine imaju u planu otvoriti kušaonicu na adresi na kojoj žive pa će se više posvetiti turistima.

"Sezona je bila u redu, urod zadovoljavajući, čak nešto bolji od prošlogodišnjeg. Ulja su jako dobra, radmani malo niži u odnosu na lani, ali kvaliteta je jednaka, ako ne i bolja”, otkrio nam je Manuel Ristić.

Za kraj je želio poslati poruku mladima diljem zemlje neka se ne ustručavaju - ako imaju želju i volju, neka se upuste u poljoprivredu jer se od nje u Hrvatskoj može dobro živjeti, ne samo od maslinarstva.


Fotoprilog


Tagovi

Istravirgin Dani mladog maslinovog ulja Vodnjan OPG-a Ristić Valter Ristić Manuel Maslinovo ulje


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."