Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 11.11.2023. 13:30

Maslina je (ne)obrana. Evo kako su maslinari zadovoljni ovom sezonom

Razgovarali smo s maslinarima o berbi, prinosima, kvaliteti ulja, ali i problemima s kojima se nose ove godine. Evo što su nam rekli.

Foto: Neno Doždor
  • 8.937
  • 519
  • 1

Dok su neki svoje već preradili u ulje, kod drugih je berba u punom jeku. Tako je i u masliniku Nene Doždora iz Milne s otoka Brača koji ima 450 stabala sorte Oblica.

Do sada su, kaže nam, ubrali oko 2,5 tona ploda koje odmah po završetku berbe odvoze na preradu. "Plodovi se prerađuju u roku jednog do tri sata. Prinosom smo zadovoljni s obzirom na to da je najezda maslinove muhe u punom zamahu", kaže nam ovaj maslinar.

U berbu kreću kada je plod dvije trećine zelen i jedne trećine crn, što u ovom kraju obično bude oko blagdana Svih Svetih. Međutim, ova je godina specifična zbog promjenjivih vremenskih uvjeta pa berba još uvijek traje.

Berba je kod Nene u punom jeku (Foto: Neno Doždor)

Njihov se maslinik nalazi na zapadnoj strani otoka Brača pa je, kaže Neno, šteta malog intenziteta jer nije bilo puno kiše kao na drugim predjelima otoka. Međutim, dio ploda im je opao zbog jakog juga. "Nije napravio veću štetu, a smatram da će ovo biti godina u kojoj ćemo dobiti izuzetno kvalitetno ulje", ističe naš sugovornik.

Ono je, opisuje, blago gorkastog okusa, blago zelene boje prema zlatnoj, a randman je u prosjeku 18,5 do 19 posto. "Masline nikada ne tretiram zaštitnim sredstvima, a u nasadu su i koke nesilice te purice", napominje.

Martin Matulović: Randman na Korčuli nikad manji

Ranije je u odnosu na prijašnje godine s berbom završio Martin Matulović iz Žrnova na otoku Korčuli koji se ovim poslom bavi zadnjih 10-ak godina, kada posao preuzima od oca. "Urodom sam zadovoljan, veći je skoro duplo u odnosu na prošlu godinu", napominje rekavši da uzgaja oko 30-ak sorti.

"Nekih samo po jedno manje stablo, a nekih je više", priča dodajući da nikako nije zadovoljan Oblicom pa ih je gotovo sve precijepio. Najviše uzgaja Lastovke, Velike Lastovke, Leccino i Levatinke. Od introduciranih mu, kaže, odlično rađaju Picholine Maroccaine, Chemlali te Koroneiki.

Kod Matulovića randman 11 do 13 posto (Foto: Martin Matulović)

Osvrnuo se na randmane za koje kaže da su jako mali ove godine. "Za naše podneblje na Korčuli mislim da je nikad manji. Kod mene su bili od 11 do 13 posto", ističe objašnjavajući da je to zato što su masline (Lastovke i Leccino) prerodile te je stoga i logično da je randman niži.

Također, jedan od razloga je i rana berba te napad maslinove muhe radi čega su plodovi posljednjih 10-ak dana počeli opadati. "A i kišovita je godina pa ne može ni randman biti veći, plodovi su se napunili vodom", poručio je Matulović.

Zoran Pajić: S berbom smo tek na pola puta

U masliniku Zorana Pajića iz Supetra nikad ranija berba. S njom su krenuli 14. listopada zbog straha od mušice. "Zbog manjka berača i dosta kišnih dana, a sve beremo ručno tek smo na pola puta. Nadamo se da će sve biti pobrano do kraja ovog mjeseca", otkriva nam ovaj maslinar čiji nasad se nalazi između Ložišća i Sutivana na otoku Braču.

Procjenjuje da će ubrati oko sedam do osam tona ploda, što je nešto više od tisuću litara ulja. "To će zadovoljiti naše potrebe, ali i naših kupaca", ističe. Uzgaja Oblicu, a kaže kako su njegove masline stare i preko 200 do 300 godina. Ostalo su Levatinke, a ima nešto malo Lastovke i razne talijanske sorte. U njegovom nasadu je i Meštrinka kao jedan od oprašivača.

"Ovogodišnji urod je poprilično dobar, pa čak i bolji od očekivanog s obzirom na to da je bilo dosta kiše. Očekivali smo veći problem s mušicom i ostalim štetnicima, ali za sada se stabla dobro drže", priča nam Pajić. Kaže da čak i orkanska juga nisu napravila veliku štetu.

Levatinka ovog maslinara ostvarila je 255 kilograma zdravog ploda (Foto: Zoran Pajić)

Kod njega se randman kreće između 16 i 18 posto, a uspoređuje da je prošle sušne godine bio između 20 i 24 posto. "Moje uje je meni najbolje", našalio se rekavši da ga godinama radi na isti način radi čega ima stalne kupce.

Maslinarstvom se bavi, kako kaže, otkad zna za sebe jer je to obiteljska tradicija, a on je sedma generacija. "Nadam se da će mi ono postati primarna zanimacija, a posao hobi. Dica mi obožavaju ulje pa vjerujem da će se posao nastaviti", napominje.

U njegovom nasadu je oko 500 stabala. Njih 200-tinjak je starih, 50 mladih, dok ih je 50 tek zasađeno lani. Također, imaju i 200-tinjak relativno zapuštenih zbog manjka vremena, ali rade na njihovoj obnovi. "Stara Oblica u prosjeku daje 40 do 50 kila, a može i 120 do 140", napominje dodavši da im je veliki problem što se maslinici nalaze na više lokacija, zbog rascjepkanih parcela. Iako to, dodaje, zna biti i prednost. "Ako ne urodi jedna ograda, hoće druga", zaključio je Pajić.

U ovaj posao krenula i Antonija Vigurić Anić

Po prvi puta u proizvodnji ulja ove se godine okušala i Antonija Vigurić Anić iz Splita koja je maslinik u Donjem Selu na otoku Šolti naslijedila od oca. Kako nam kaže, u njega se nije ulazilo šest godina niti su se masline brale. "Nasad sam dobila lani, a radi se o 43 stabla. Neke su stare sorte koje je posadija dida dok su neke prije 20-ak godina sadili moj otac i muž", priča nam ona.

Kombinacija Oblica i Levatinki, što je karakteristično za ovaj otok. "Dosta ih je navrnuto tako da su na istom stablu obje sorte", pojašnjava nam. Kako kaže, uzgajaju i konzumne, a pretpostavlja da je riječ o jednoj grčkoj sorti.

Obarene i zapečene s maslinovim uljem i krupnom soli (Foto: Antonija Vigurić Anić)

Masline nisu tretirane, a ova "nova maslinarka" planira nastaviti ekološkim uzgojem. "Imali smo 265 kilograma i od toga dobili 50 litara ulja. Brali smo ih dva dana i drugi dan popodne pravili ulje", napominje. Kako kaže, mušice su plodove napale zadnjih par dana pred berbu, ali nisu imali značajnije štete.

"Volin masline i želin sačuvati ovaj stari maslinik. Za sada sam potrošila puno više nego što san inače davala za 25, 30 litara ulja godišnje koliko mi treba, ali mi je gušt. I moje je", zaključila je.


Tagovi

Maslinari Berba Martin Matulović Zoran Pajić Antonija Vigurić Anić Maslinovo ulje Neno Doždor


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled