Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 29.09.2023. 12:00

Masline očekuje nagla promjena pigmenta - teškoće stvara napad štetnika

Preporučuje se dodatno tretiranje maslinika sa zaštitnim sredstvima kojima je karenca do 25 dana.

Foto: Depositphotos/Duchesse
  • 1.360
  • 68
  • 0

Ukupno stanje u maslinarskim područjima Republike Hrvatske obilježila je prošlog tjedna ponegdje dugo iščekivana kiša. Oborine su dobro došle i popravile su stanje u već pomalo iscrpljenim maslinicima.

Maslina se oporavlja i sada nas očekuje period stvaranja mase, ponajprije naglim upijanjem vode. Sve one koje su patile od suše, brzo će upijati vodu, tako da će samo naizgled situacija biti zadovoljavajuća. Ono što je upitno kod takvih je stvaranje kvalitetne suhe tvari iz koje proizlazi i stvaranje kvalitetnog ulja.

Poteškoće će u narednom vremenu dodatno stvarati i nagla promjena pigmenta što će dodatno buniti maslinare, a razlog će biti nagla promjena temperatura, s toplog na hladnije i niže noćne temperature.

Također, s očekivanom kišom dodatne teškoće stvarat će i napad štetnika (muhe), koja je već sada u trećoj, a ponegdje i u četvrtoj generaciji.

Optimalan termin berbe za većinu sorata neće biti tako brz, pa se nakon kiša preporučuje tretiranje protiv štetnika, kako bi se maslini ostavilo dovoljno vremena za postepeno dozrijevanje.

Preporučuje se dodatno tretiranje maslinika sa zaštitnim sredstvima kojima je karenca do 25 dana. Optimalni termin berbe ne očekuje se prije, osim za sorte oblica i istarska bjelica koje su imala optimalne uvijete i navodnjavanje.

U priloženoj Tablici 2. za tekuću 2023. godinu maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline.

Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Dok se stvara ulje maslina nije za brati.

Za lakše snalaženje u dokumentu ispod teksta priložene su i Tablice 1, 2, 3, 4 i 5. koje pokazuju prosječne optimalne termine berbe unazad pet godina, a za naše najznačajnije sorte i u prosjeku za neka uzgojna područja.


Dokumenti


Tagovi

Berba maslina Promjena pigmenta Stvaranje ulja Sorte maslina


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.